Maloobchod i bez pomoci automobilů meziročně stoupl o 6,6 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Tržby v maloobchodu v lednu pokračovaly v růstu. Dynamika tržeb je ale ve srovnání s předchozími údaji nižší, protože Český statistický úřad změnil metodiku a do hlavního ukazatele již nezahrnuje údaje za prodej aut. I tak ale jde o jeden z nejlepších výsledků posledních let.

Meziměsíčně tržby rostly o dvě procenta. Meziročně se po očistění o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 6,6 procenta, bez očištění o 5,5 procenta. Při využití původní metodiky výpočtu jsou data ještě pozitivnější. „Dva po sobě jdoucí měsíce s meziročním přírůstkem tržeb o víc než pět procent byly v maloobchodě bez aut k vidění naposledy v roce 2008,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Maloobchod vstoupil do nového roku s velmi solidním růstem, který je podporovaný pozitivní náladou tuzemských spotřebitelů. Lidé se už méně bojí ztráty zaměstnání a jejich reálná finanční situace se zlepšuje. Spotřeba domácností se tak stává hlavní silou ekonomického růstu,“ míní analytik ČSOB Petr Dufek.

Silný růst si udržel motoristický segment, jeho boom trvá už více než rok. Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly reálně meziměsíčně o 6,4 procenta a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o více než 12 procent. Pokud by se do celkového výsledku maloobchodu stále započítával i výsledek tohoto odvětví, činil by výsledek 6,4 procenta namísto 5,5 procenta bez očištění.

Tržby v maloobchoděTržby v maloobchodě | CSU

Výrazné zvýšení tržeb se ale v lednu týkalo i dalších oblastí. Prodej potravin posílil o 4,8 procenta a prodej počítačů a komunikačních zařízení o 15,7 procenta. Pokračoval také dlouhodobý trend růstu prodejů prostřednictvím internetu, který zrychlil o 15 procent. Meziroční pokles postihl jen prodejce oděvů.

„Pozitivní data z obchodů očekáváme i v dalších měsících. Nejenže se zlepšuje celková ekonomická situace, ale krátkodobě může zapůsobit i obava ze zdražení některých zvláště za dolary dovážených výrobků před jejich možným zdražením,“ dodal Dufek.