Maloobchodu se stále příliš nedaří

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Albert

Tržby obchodníků v říjnu vzrostly bez sezonního očistění o 2,2 procenta po zářijovém revidovaném poklesu o 2,9 procenta. Říjnový růst ale částečně ovlivnil o tři dny vyšší počet pracovních dní než loni. Po očištění o sezónní vlivy se však tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel reálně meziměsíčně snížily o 1,5 procenta a meziročně o tři procenta.

Za úspěšný mohou říjen považovat internetoví prodejci a zásilkové služby. Jejich prodej vzrostl o 19,5 procenta. V nepotravinářském sortimentu stouply tržby ve všech hlavních skupinách s výjimkou potřeb pro domácnost. Tržby za počítačová a komunikační zařízení vzrostly o 12,1 procenta, za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 8,1 procenta, za oděvy a obuv o 6,6 procenta a za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 6,5 procenta. I nadále v říjnu naopak přetrvával nižší zájem spotřebitelů o potraviny.

Tržby obchodníků

Tržby v maloobchodě bez pohonných hmotTržby v maloobchodě bez pohonných hmot | CSU

„Očekáváme, že maloobchodní tržby budou i nadále pokračovat v sestupu. Ač vláda očekává, že v příštím roce české HDP poroste, my očekáváme propad. To nebude nic pozitivního ani pro maloobchodní prodejce. Domácí poptávka je slabá už teď a pro příští rok jí navíc vláda vrazila další trn do paty v podobě zvýšení obou sazeb DPH. A ani v Evropě se nedaří mírnit krizi. Záchranná politika eurozóny vede jen k dalšímu zadlužování a prohlubování krize, “ uvedla ředilka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Obchod v eurozóně dál chřadne

V eurozóně maloobchodní tržby v říjnu výrazně poklesly, meziměsíčně o 1,2 procenta. To je největší pokles od dubna. V celé Evropské unii propadly o 1,1 procenta. Informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

Pokles v eurozóně je vyšší o 0,1 procentního bodu, než kolik očekávali analytici oslovení agenturou Reuters. Ukazuje se, že lidé šetří na všem od oblečení po léky. Nedává to tak moc šancí na to, že by spotřebitelé mohli nastartovat oživení ekonomiky eurozóny z recese. Ekonomika eurozóny je od třetího čtvrtletí v recesi a očekává se, že propadne i za celý letošní rok. „Myslím si, že čtvrté čtvrtletí bude nejhorší, co se růstu týká,“ citovala agentura Reuters Evelyn Herrmannovou z banky BNP Paribas.