Mzdy rostou, ale Češi za ně koupí méně než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pokles reálných mezd, který odstartoval v zimě má podle analytiků dál pokračovat. Podle statistického úřadu průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí sice vzrostla o 3,6 procenta na 24 126 korun, avšak reálně, po odečtení inflace, klesla o desetinu procenta. Navíc analytici uvádějí, že nižší než průměrnou mzdu mají dvě třetiny Čechů.

Celkový reálný pokles příjmů obyvatelstva se podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka negativně promítá jak na finanční situaci samotných domácností, tak i na chabém výkonu domácí ekonomiky. „Slabost domácí poptávky tak lze z velké části přičíst právě nízkému růstu mezd,“ uvedl pro ČTK.

Za poklesem koupěschopnosti Čechů stojí především vyšší inflace způsobená růstem daně z přidané hodnoty. Svoji úlohu hrají i úsporná opatření firem, které šetří na mzdových nákladech. Pokles reálných mezd trápí již i obchodníky, jejich tržby letos klesají. „Lidé podvědomě stále více a více šetří. A to nejen ti, kteří nutně musí. Šetřit při každodenním nákupu se stává moderní, a tak tržby jen tak nevzrostou. To je ale celkově špatná zpráva pro ekonomiku, která se nyní propadá do hlubší krize, a právě větší ochota utrácet by ji mohla pomoci nastartovat,“ poznamenal analytik Home Creditu Michal Kozub.

Vývoj průměrné hrubé mzdy

Srovnání mezd 1. čtvrtletí 2012 1. čtvrtletí 2011 rozdíl v procentech
Praha 31 845 korun 30.931 korun 3,0
Česká republika 24 126 korun 23 281 korun 3,6

Průměrné měsíční mzdy v posledních dvou letechPrůměrné měsíční mzdy v posledních dvou letech | CSU

Spotřebitelé si navíc zvykli na akční nabídky, proto se bez slevy již neprodá skoro nic. „Z pohledu finanční situace domácností je reprezentativnější mediánová mzda, která byla v loňském roce o více než 4000 nižší než průměr. Znamená to, že polovina zaměstnanců ve svém zaměstnání vydělávala méně než 21 000 korun hrubého měsíčně,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Vůči zaměstnancům jsou v současné době firmy ve výhodě, protože kvůli obavám z nezaměstnanosti se lidé ve většině případů spokojí se stávající mzdou a na její růst nijak netlačí. Firmy si proto mohou dobře vybírat, komu peníze přidají. „Nárůsty mezd budou více selektivní a budou zohledňovat dlouhodobou perspektivu daného zaměstnance pro firmu,“ uvedl manažer v oddělení Poradenství při řízení lidských zdrojů PwC Libor Stodola.