Nákupní manažeři opět věří v růst. Stále špatný výsledek, míní analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v listopadu zlepšily. Index PMI mírně stoupl z říjnových 54 bodů na 54,2 bodu, předtím tři měsíce klesal. Uvedla to společnost Markit Economics s tím, že index je nad dlouhodobým průměrem 52,9 bodu. Analytici ovšem upozorňují, že i tak jde o druhý nejhorší výsledek letošního roku.

Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů.

„Indexu PMI se podařilo zpomalit nedávný skluz, když v listopadu vykázal první měsíční růst od července. Expanze výrobního sektoru bude nicméně ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě nejslabší od třetího čtvrtletí 2013, vzhledem k dalšímu zvolnění růstu nových zakázek,“ uvedl vedoucí ekonom u společnosti Markit Trevor Balchin.

Index PMI vs. vývoj zpracovatelského průmysluIndex PMI vs. vývoj zpracovatelského průmysluIndex PMI vs. vývoj zpracovatelského průmyslu | Markit

„Jakkoliv je souhrnný indikátor PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu na úrovni 54,2 sám o sobě solidní, tak jde o druhou nejnižší úroveň naměřenou v letošním roce. Letošní minimum pak bylo zaznamenáno v předchozím měsíci, tedy v říjnu. Tuzemský průmysl se potýká se zpomalením tempa růstu objednávek, což by mělo v závěrečném čtvrtletí letošního roku vyústit do zpomalení tempa růstu průmyslové výroby,“ komentoval výsledek hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Analytička Raiffeisenbank Daniel Milučká upozornila, že index se již třetím měsícem drží po svým dvanáctiměsíčním průměrem. „Na druhou stranu český PMI se nachází již dva roky nad hodnotami jeho německého protějšku. Poslední 3 roky zaznamenává lepší výsledky než PMI z celé eurozóny,“ dodala.

Tempo růstu nových zakázek zpomalilo čtvrtý měsíc v řadě na nejmenší tempo od června 2013. Zpracovatelská výroba i tvorba nových pracovních příležitostí v listopadu rostla rychleji. Rovněž růst nákupní aktivity se v listopadu zrychloval. Ceny vstupů v listopadu klesly třetí měsíc v řadě.