Nezaměstnanost mírně klesla, absolventi vyčkávají

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 bodu na 7,4 procenta. Bez práce bylo přes 537 tisíc lidí. V příštích měsících by ale mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů škol na úřady práce stagnovat nebo mírně růst.

„Na trhu práce je již vidět pozitivní efekt oživení české ekonomiky, které se promítá zejména do růstu volných pracovních míst, což snižuje tenze na trhu práce,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Podle analytika Home Credit Michala Kozuba ale mohl být pokles nezaměstnanosti vzhledem ke stavu a vyhlídkám ekonomiky větší. S tím souhlasí i hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „Trh práce zatím na oživení ekonomiky výrazně nereaguje. Nová dlouhodobá místa moc nevznikají. Zaměstnavatelé raději přetěžují stávající pracovní sílu,“ uvedl.

Absolventi se zatím nehlásí

Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla 8,6 procenta, nejvíc v historii Česka. Od začátku roku vytrvale ubývá nezaměstnaných a přibývá volných míst. Počet pracovních míst v červnu meziměsíčně stoupl o 1456, zaměstnavatelé jich nabízeli 49 479.

Absolventi škol zatím ještě statistiku výrazně neovlivňují, Úřad práce eviduje jen vyšší počet dotazů. Hledat práci by si ale podle úřadu měli začít už nyní. „Během letních měsíců si ji mohou vyjednat a v září, kdy jim skončí status studenta, pak mohou plynule nastoupit do zaměstnání,“ uvedl úřad.

Česko zůstává pod evropským průměrem

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta. I tam ale klesá a v červnu se proti květnu snížila o půl procentního bodu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, 9,8 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných mezi kraji je tradičně v Praze, a to 5,3 procenta. Na druhém místě je Plzeňský kraj, kde to bylo 5,5 procenta.

„Ale i v oblastech, kde je poptávka po zaměstnancích, není situace jednoduchá. V mnoha oborech chybí kvalifikovaní zaměstnanci, s pracovní zkušeností,“ uvedl Kozub. Buď jsou málo kvalifikovaní, bez adekvátního vzdělání, nebo naopak až příliš kvalifikovaní s např. vysokoškolským vzděláním. To způsobuje, že se pak nabídka a poptávka po práci takřka nepotkávají,“ dodal.

Míra nezaměstnanosti v posledních dvou letech


V průměru na jedno pracovní místo v červnu připadalo 10,9 uchazeče. Na Ústecku se ale na jednu pozici připadá 35,6 zájemců, na Bruntálsku 33,9, Karvinsku 33,3, a na Jesenicku 29,9.

Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu řadí Česko nadále pod evropský průměr. Podle Úřadu práce míra české nezaměstnanosti v této metodice vycházející z dubnových výsledků dosahovala 6,2 procenta, zatímco v evropské osmadvacítce to bylo v průměru 10,3 procenta.