Nová Palmovka bude od roku 2025 sídlem Agentury Evropské unie pro Kosmický program

Nová Palmovka z ptačí perspektivy

Nová Palmovka z ptačí perspektivy Zdroj: IPR

Agentura Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA) rozšiřuje svou působnost v Česku a přesídlí do budovy Nové Palmovky v Praze 8, která je dlouhodobě nevyužitá. Vláda a EUSPA v úterý podepsaly memorandum o podpoře stěhování agentury do budovy. Hotovo by mělo být v roce 2025. EUSPA momentálně sídlí v Holešovicích.

„Působením EUSPA získáváme příležitost podílet se na chodu instituce, která má na evropské úrovni stále větší význam. Celkový budoucí přínos pro HDP České republiky do roku 2027 je odhadován na 9 miliard korun s každoročním přínosem 600 milionů korun. Nové sídlo EUSPA bude stejně jako celý kosmický program EU velkou příležitostí pro rozvoj evropského technologického průmyslu a tím i pro české technologické firmy, které mají v této oblasti obrovský potenciál“, říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

“Za posledních 10 let v Praze agentura roste, rozšiřuje svoji působnost a celkově posiluje. Česká republika jako hostitelská země na tento vývoj náležitě reaguje a její podpora je pro nás velkou motivací. Nová budova a datové centrum nám poskytnou nové příležitosti k dalšímu rozvoji implementace Kosmického programu EU“, doplnil výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa.

O stěhování z Holešovic do budovy Nové Palmovky uvažoval v roce 2021 i Josef Průša a jeho firma na výrobu 3D tiskáren Prusa Research. Průšova firma koupila areál Štrasburk v ulici Švábky, který s Novou Palmovkou přímo sousedí. 

Centrum Nová Palmovka má za sebou náročnou minulost, kvůli které mu dominuje nedostavěné torzo budovy zamýšleného úřadu městské části Praha 8 a sídla záchranky.