Airbnb zvažuje zrychlený vstup na burzu přes fúzi se specializovanou firmou

Sídlo Airbnb v San Franciscu

Sídlo Airbnb v San Franciscu Zdroj: Reuters

airbnb
logo Airbnb
3
Fotogalerie

Zprostředkovatel krátkodobého ubytování v soukromí Airbnb by mohl vstoupit na burzu prostřednictvím fúze se specializovanou společností SPAC. Jde o méně obvyklý způsob vstupu na akciový trh, který ale v poslední době získává na popularitě. Minulý měsíc ho například vyzkoušel výrobce elektromobilů Nikola, který se spojil s VectoIQ Acquisition. Spoluzakladatel a generální ředitel Airbnb Brian Chesky agentuře Reuters řekl, že firma byla ohledně této možnosti již oslovena.

„Oslovili nás lidé, kteří nám představili nějaké možnosti,“ řekl Chesky. Dodal, že Airbnb zvažuje vše, dál o tom nechtěl spekulovat.

Investiční společnosti specializované na akvizice (SPAC), nazývané také blank-check, jsou firmy bez konkrétního obchodního plánu nebo účelu. Zpravidla jen učiní primární veřejnou nabídku (IPO) akcií a takto získané peníze, případně v kombinaci s úvěrem, použijí k nákupu jiné firmy, obvykle do dvou let. Koupené firmy tak prostřednictvím akvizice automaticky vstoupí na burzu.

Firmy označované jako SPAC se proto ukázaly jako rychlá cesta na akciový trh pro firmy, které se obávají zdlouhavého procesu primární veřejné nabídky akcií. Investoři, kteří kupují akcie SPAC, předem nevědí, jakou firmu koupí.

Airbnb se původně připravovala, že letos vstoupí na burzu. Pandemie nemoci COVID-19 však způsobila, že její podnikání se za šest týdnů propadlo o 80 procent, upozornil Chesky. „Museli jsme to o něco odložit, bylo potřeba hasit ten požár. Teď jsme to trochu oprášili. A znovu pracujeme na přípravách,“ uvedl.

Chesky ale odmítl mluvit o načasování nebo hodnotě nabídky akcií. Airbnb také zvažovala vstup na burzu prostřednictvím přímé kotace, což je proces, při kterém se neprodávají nové akcie. Již existující akcie mohou například prodat současní investoři.

Airbnb v dubnu získala od investorů dvě miliardy dolarů (45,5 miliardy korun). Jedna z dohod ohodnocuje celou firmu na 18 miliard dolarů. Na začátku března se Airbnb v rámci svého interního ocenění ohodnotila na 26 miliard dolarů. Ještě v roce 2017 investoři ohodnocovali firmu na 31 miliard dolarů.

Airbnb je považována za jednu z největších soukromých firem v USA. Podnik sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb.