Babišův zákon o elektronické evidenci tržeb prošel vládou

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Ministr financí Andrej Babiš si od něj slibuje lepší výběr daní. Systém má být spuštěn podle dřívějšího Babišova vyjádření nejdříve v únoru 2016. Doprovodné zákony zároveň snižují sazby DPH u stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou pět tisíc korun pro dotčené poplatníky. Normu tvrdě kritizuje pravicová opozice i část podnikatelů.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Před dnešním jednáním vlády měly k finální podobě návrhu výhrady koaliční lidovci. Materiál například podle nich nereflektoval dohodu koaliční rady, že výčet živností, na které bude evidence tržeb aplikována, bude řešen nařízením vlády. Vládní strany se přitom na počátku května výrazně přiblížily k definitivní dohodě o evidenci tržeb.

„Po zákonu o prokazování původu majetku je zákon o elektronické evidenci tržeb, který dnes vláda schválila, dalším důležitým nástrojem k zamezení daňových úniků,“ věří Sobotka. Účinnost zákona bude podle něj taková, aby umožnila dotčeným subjektům, se na spuštění elektronické evidence tržeb dostatečně připravit.

„Je to revoluční zákon, je to zásadní zákon pro boj proti šedé ekonomice. Je ve prospěch všech občanů. Pevně věřím, že i v rámci sněmovny budeme úspěšní. Nerozumím tomu, že opozice podporuje nepoctivé podnikatele,“ uvedl dnes Babiš.

Ostře proti návrhu vystupuje právě opozice a část drobných podnikatelů. „Zatím to bylo zavedeno v Chorvatsku a částečně i v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku. Nikde v západní Evropě,“ uvedl šéf Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.

Evidence se netýká všech, kritizují návrh zástupci podnikatelů
Zástupci podnikatelů kritizují zavedení elektronické evidence tržeb, kterou dnes schválila vláda. Normě vyčítají především to, že nezasáhne všechny podnikatele shodně, ale že bude z povinnosti evidovat tržby online vyjmuta celá řada profesí. Záměr zavádět povinnost elektronické evidence tržeb pouze pro maloobchod, velkoobchod, ubytovací služby a stravování, případně z této povinnosti vyjmout osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), ještě více otevře obcházení daňových povinností. Sdělil to Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR).
„Pokud chce ministerstvo financí něco udělat se zefektivněním výběru daní, pak těžko může tvrdit, že vybere víc z restaurací a ostatní vypustit, když například ve stavebnictví jsou úniky mnohem vyšší,“ řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací (ACK ČR) Václav Stárek. Asociace přitom se zavedením elektronické evidence, pokud by byla pro všechny podnikatele, souhlasí.

Občanští demokraté hrozí při projednávání zákona ve Sněmovně obstrukcemi. „Budeme využívat všech nástrojů, které nám poskytuje jednací řád, aby zákon schválen nebyl,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně předseda ODS Petr Fiala.

Státní rozpočet podle propočtů MF může celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchod zhruba 12,5 miliardy korun. Kvůli zavedení evidence tržeb by však měla finanční správa přijmout 300 kontrolorů. Celní správa má nabrat zhruba stovku lidí.

Ministerstvo financí musí také vybudovat gigantické úložiště, kam budou denně proudit desítky milionů údajů. Datové centrum podle Babiše přijde zhruba na 300 milionů korun. Roční provoz, zejména platy finančních úředníků a celníků, spolknou dalších 200 až 250 milionů. „Systém po plném zavedení vygeneruje pro státní rozpočet až dvanáct miliard, takže ty náklady se určitě vyplatí,“ tvrdí ministr.

Šikana drobných živnostníků
Kolem 70 lidí protestovalo v Praze proti zavedení elektronické evidence tržeb. Akce se zúčastnili mimo jiné zástupci Svobodných, Pirátů a ODS. Demonstrace byla zahájena po jedenácté hodině na pražském Klárově. S projevy vystoupili například Petr Mach (Svobodní) a Roman Kučera (Piráti). „Je to šikana drobných živnostníků,“ řekl Mach. Okolo dvanácté hodiny se demonstrující přesunuli před Úřad vlády, během pochodu a následně před budovou úřadu zazněla hesla jako „už žádné klacky pod nohy“ nebo „stát není firma“.

Z původního návrhu ministerstvo financí odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku a naopak nově zařadilo účtenkovou loterii. Návrh také počítá s výjimkami. Evidovat tržby nebudou muset například školní jídelny a menzy, pokud nevydávají jídla pro veřejnost. Dále se evidence zřejmě nebude týkat linkových autobusů, jídelních a nápojových automatů, sociálních služeb, finančních institucí nebo státem regulovaných segmentů, jako je například energetika nebo poštovní služby.

Finanční správa bude mít k dispozici i sankce při porušování zákona. Ty budou od prostého napomenutí přes udělení pokuty na místě nebo pokuty ve správním řízení do 500 tisíc korun až po dočasné uzavření provozovny nebo přerušení činnosti.

Další náklady pro podnikatele

Podle účetní specialistky společnosti Sečteno Jolany Pražákové stoupnou náklady na zavedení elektronické evidence tržeb drobným podnikatelům a živnostníkům o 20 tisíc až 30 tisíc korun ročně. Babiš ale již dříve řekl, že podnikatelé si budou moci software, aplikaci a spojení s finanční správou pronajmout, celý balíček bude stát 100 až 300 korun za měsíc. S elektronickou pokladnou, která čte čárový kód a stojí zhruba 7000 korun, půjde o 500 korun měsíčně.

„Model zaváděný v České republice není založen na klasických registračních pokladnách, ale na možnosti podnikatele zvolit si libovolné zařízení, které je schopno on-line komunikace s finanční správou. Tedy žádné certifikace ani monopolní dodavatel,“ uvedlo ministerstvo.