Baumax předělá prodej v Česku, Maďarsko opouští

Baumax

Baumax Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jozef Kotulic, Wikimedia

Rakouská síť hobbymarketů Baumax oznámila odchod z Maďarska a současně start nového obchodního modelu a investic v Česku, Rakousku a na Slovensku. A to v době, kdy firma zmenšuje byznys a podle některých informací je na prodej. O české obchody Baumaxu má zájem miliardář Jiří Šimáně se svým konkurenčním řetězcem Uni Hobby.

Novou cestu k prosperitě má Baumaxu mimo jiné pomoci zavedení e-shopu a jeho úzké propojení s kamennými prodejnami. Tedy koncept, který chystá také Uni Hobby. Baumax si ho již úspěšně vyzkoušel na pilotním projektu v rakouském Tullnu. V Česku a na Slovensku spustí změny letos na podzim. Právě domácí Rakousko, Českou republiku a Slovensko označuje Baumax za strategické trhy, které prý nehodlá opouštět. „Baumax neplánuje exit z Česka,“ sdělila mluvčí firmy Monika Voglgruberová.

To však neplatí o jiných zemích, v nichž řetězec působil. Naposledy o Maďarsku. „Kvůli obtížné situaci musíme napnout síly na jiné země a bohužel se s Maďarskem rozloučit,“ řekl ředitel řetězce Michael Hürter.

Loni firma prodala pobočky v Rumunsku a Bulharsku. „O budoucnosti Baumaxu v Chorvatsku padne rozhodnutí v příštích měsících,“ sdělila společnost. Prodej Baumaxu v Česku by nahrál podnikateli Šimáněmu, který se zatím musí spoléhat hlavně na organický růst Uni Hobby. Podle něj ale žádná jednání neprobíhají, neboť Baumax není na trhu. „Kdyby to na trhu bylo, tak se o to zajímat budeme,“ řekl deníku E15 Šimáně.

Baumax prodal park ve Znojmě
Rakouský Baumax se začal zbavovat majetku, který nutně nepotřebuje. Firma prodala za blíže neurčenou cenu nákupní park ve Znojmě. Potvrdila to mluvčí Baumaxu Monika Voglgruberová. „Je to jeden z kvalitních retail parků, který Baumax vlastnil kvůli synergickým a dalším efektům u svých prodejen. Zahraniční investor dal velmi dobrou nabídku, kterou Baumax neodmítl,“ uvedl Petr Kozojed, šéf investic ve firmě Professionals, která Rakušanům při prodeji asistovala. Novým majitelem je firma z Belgie.

Na číhané je podle německého deníku Lebensmittel Zeitung také německá skupina Obi, která prý již jednala s věřitelskými bankami Baumaxu. Nabídky na převzetí dávala dohromady italská investiční banka Mediobanca. Baumax tyto informace nekomentoval.

O dění ve společnosti ale vypovídá fakt, že majitel společnosti Karlheinz Essl musel loni prodat část své umělecké sbírky. Důvodem jsou mimo jiné dluhy Baumaxu, které se podle posledních dostupných údajů vyšplhaly na 390 milionů eur. Na provozní úrovni společnost předloni prodělala téměř 45 milionů eur. Novější výsledky zatím nejsou.

Lépe se řetězci nedaří ani v Česku, které je po Rakousku druhým největším trhem Baumaxu. Společnost se předloni propadla do ztráty převyšující 471 milionů korun. Tržby firmy klesly o deset procent na 3,9 miliardy korun.