Boj s následky hazardu ročně stojí až 16 miliard, ukázala studie

herna

herna Zdroj: E15

Česká společnost ročně na boj s následky hazardu vydá 14 až 16 miliard korun, dvě až pět miliard by se dalo ušetřit účinnou regulací "tvrdého hazardu". K tomuto závěru dospěli autoři studie Psychiatrického centra Praha, informují Lidové noviny (LN).

Její tvůrci podle LN do ekonomických propočtů převádějí nejen státní náklady na léčbu závislých na hazardních hrách, ale i výdaje za vymáhání pohledávek, platbu soudů a policejních zákroků, dokonané sebevraždy či sociální zabezpečování lidí, kteří kvůli závislosti přijdou o práci.

Právě to kritizují zástupci loterijních společností, kteří hájí svůj kritizovaný byznys. „Protože je známo, že gamblerů se v ČR léčí zhruba 1500, zatímco alkoholiků desetkrát tolik, těžko lze objektivní metodikou dospět k miliardovým nákladům. Aby autoři splnili zadání, museli si vypomoci 'společenskými náklady', pod které lze schovat cokoliv,“ citují LN sekretáře a mluvčího Unie herního průmyslu Andreje Čírtka. Rezervovaně se podle listu na studii dívá i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, zároveň ale uznává, že problematické jsou i propočty loterijních společností.

Finance chystají nový zákon o hazardních hrách

Ministerstvo financí právě dnes představí nový zákon o hazardních hrách. Odborná veřejnost očekává, že výrazně zpřísní podmínky pro provoz hracích automatů, naopak legalizace by se měl dočkat internetový hazard.

Studie nákladů na boj s následky hazardu, o níž píšou LN, je podle tohoto deníku v českých poměrech unikátní a ani v zahraničí prý nejsou podobné výpočty běžné. Autoři se odkazují k práci australského vládního výzkumného týmu, která se tyto náklady pokusil vypočítat na konci devadesátých let.