Britové mají důvod zamilovat si Prahu. Nikde na světě není levněji

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: Elvin via Flickr

V Praze je Britům blaze. Je tu totiž nejlevněji. Alespoň o tom hovoří nové vydání populárního žebříčku světových dovolenkových destinací podle turistických nákladů, který pravidelně sestavuje britská The Post Office. Praha v něm svou lácí ovládla soupisku bezmála padesátky globálních metropolí, hlouběji do kapes tak sáhnou rekreanti i ve východní Evropě či v Asii.

Krom tradičně atraktivních cen pro zahraniční návštěvníky Česku k prvenství vydatně pomohla slabá koruna. Během uplynulého měsíce ztratila koruna vůči britské libře kolem pěti procent, což stačilo k tomu, aby Praha sesadila z trůnu loňského krále britských spořílků, město Kuta na indonéském ostrově Bali.

The Post Office bere při sestavování žebříčku v potaz základní turistické náklady na občerstvení zahrnující večeři v restauraci, drobné občerstvení během dne, cenu místního vína a piva, cigaret, či opalovacího krému. Za zmíněný „prázdninový koš“ Brit letos v lednu utratil jen něco málo přes 35 liber, tedy třetinu částky co v Pekingu či malajsijském Penangu a dokonce takřka čtvrtinu toho, co v novozélandském Aucklandu.

Kurz koruny k libře

Mnohem levnější euro rovněž výrazně zlevnilo destinace v zemích se společnou měnou, celkově tak 8 z 10 prvních příček cenově nejpříznivějších cílů britských dovolenkářů obsadila Evropa.

Vůbec nejdráže vyjde turisty bloumání po Singapuru, či Dubaji. V obou případech sáhnou návštěvníci za běžné denní výdaje do portmonek takřka pro 150 liber. Ve srovnání s tím je i nejdražší evropská destinace, italské letovisko Sorrento, se svými 80 librami stále relativně levné. Z neevropských lokalit se do cenové top ten krom Bali vešlo ještě jihoafrické Kapské město, základní potřeby tu turistům vyjdou jen o libru dráž než v Praze.