Brusel hrozí Česku řízením kvůli sázkovému zákonu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

České republice podle některých zahraničních sázkových kanceláří hrozí, že s ní Evropská komise zahájí řízení pro porušení evropské legislativy kvůli současné podobě zákona o provozování sázkových a loterních her. Vyplývá to prý z nedávného vyjádření eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera pro Evropský parlament a dalších indicií, řekla serveru E15.cz mediální zástupkyně zahraničí sázkové kanceláře Betfair Hana Zavázalová.

Evropská komise se hodlá zaměřit na 12 členských států, které mají z jejího pohledu problematická ustanovení ve svých národních předpisech upravující loterie a jiné podobné hry. Ministerstvo financí se ale zahájení správního řízení ze strany EK neobává.

Zahraniční sázkové kanceláře v Česku podnikají prostřednictvím webů v češtině provozovaných z Malty nebo Gibraltaru na základě smluv o volném pohybu služeb v EU, a mimo jiné tak v Česku neplatí žádné daně. Podmínky pro získání české národní licence považují tyto firmy za diskriminační, nelíbí se jim zejména povinnost mít sídlo v Česku a mít alespoň jednu kamennou pobočku. Změnu neobsahuje ani nový loterní zákon z dílny ministerstva financí, jehož projednání vláda už několik měsíců odkládá. Důvodem je mimo jiné i stanovisko Legislativní rady vlády, podle níž není novela v souladu s evropským právem.

Wilf Walsh: Svět sázení nevyhnutelně míří z poboček na internet

Barnier nedávno prohlásil, že se komise chystá obrátit na ty členské státy, EU, kterých se týkají stížnosti na tamní právní úpravu sázkového trhu. Chce je upozornit mimo jiné právě na to, že všechny sporné situace musí být řešeny podle současného unijního práva. „Pokud bude očividné porušování práva EU pokračovat, nebudu váhat navrhnout mým kolegům, aby byly zahájeny nebo obnoveny vhodná řízení,“ uvedl na konci června Barnier v Evropském parlamentu.

„Jsme přesvědčeni, že komisař Barnier tímto dal jasně najevo, jakou cestou by se měla ubírat práce na nové legislativě v Česku, pokud se chce vláda vyhnout budoucím postihům za diskriminující podmínky na trhu online sázení,“ uvedl právní zástupce zahraniční sázkové kanceláře Betfair Martin Lyčka.

Ministerstvo financí se ale zahájení řízení o porušování unijní legislativy neobává. „Z indicií a z prohlášení, že se Evropská komise hodlá zaměřit na 12 členských států, lze dovodit, že česká úprava projde testem slučitelnosti,“ řekl E15.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. „Z tohoto důvodu již ministerstvo financí na základě úkolu z vlády kontaktovalo Evropskou komisi a Právní službu Rady s žádostí o stanovisko k slučitelnosti navrhované právní úpravy s evropským právem,“ dodal. O výsledku této konzultace bude ministerstvo financí podle Jakoba informovat vládu ještě v průběhu léta.