Burčák se zlepšuje, zjistila inspekce. Zatím neprošly jen dva vzorky

Burčák na mikulovském vinobraní

Burčák na mikulovském vinobraní Zdroj: Jiri Slama/E15

Situace na trhu s burčákem je podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) čím dál lepší. Letos inspektoři prověřili 577 prodejních míst, v 79 případech odebrali vzorek pro analýzu v laboratoři. Rozbor zatím prokázal pochybení u dvou vzorků. Výsledky ještě nejsou definitivní, protože rozbor vzorků trvá včetně prokvašení šest týdnů.

Problematické vzorky, které neprošly kontrolou, pocházely ze stánku v brněnské Kounicově ulici a ze stánku v Mimoňské ulici v České Lípě. „U brněnského vzorku jsme zjistili čtyřnásobně překročený limit pro doslazení a přídavek vody v objemu 45 procent. V České Lípě byl limit pro doslazení překročený jedenapůlkrát,“ sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ve třech provozovnách inspektoři zakázali prodávat kontrolovanou šarži burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu (ze zahraničních hroznů) pro zásadní nedostatky v průvodní dokumentaci. „Ve srovnání s některými roky v minulosti výsledek akce naznačuje zlepšení situace na trhu.

V minulosti SZPI našla pochybení až u třetiny odebraných vzorků. Často se jednalo o závažné nedostatky, jako klamavé označení původu, přítomnost syntetických barviv nebo přídavek vody. Lze tak usuzovat, že zvýšený kontrolní tlak a důsledné ukládání pokut vedly ke zvýšení kvality,“ uvedl Kopřiva. Loni ze 77 zkoumaných vzorků nevyhovělo devět.

Při kontrole se SZPI zaměřuje na hygienu prodeje, senzorické požadavky, tedy na chuť, vůni a barvu nápoje, dále na označování a průvodní dokumentaci. Pokud se odebere vzorek, laboratoř v Brně prostřednictvím hodnot izotopu vody měřených na nukleární magnetické rezonanci prověřuje geografický a botanický původ hroznů. Laboratoř sleduje také například přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru nebo množství přidané vody.