Černý čaj je nejlevnější za tři roky. Kvůli Egyptu

ilustrační foto

ilustrační foto

Cena černého čaje se kvůli politickému rozvratu v Egyptě propadla na tříleté dno. Řinčení zbraní společenským rituálům nepřeje a poptávka pátého největšího světového dovozce čaje prudce slábne. Jen od počátku roku přišla surovina pro přípravu jednoho z nejoblíbenějších nápojů o více než třetinu hodnoty.

Velkoobchodní cena středně kvalitního černého čaje Pekoe Fanning, který nachází masové uplatnění v nálevových sáčcích, klesla při poslední aukci v keňské Mombase na 2,64 dolaru za kilogram. To je o 34 procent méně než loni a nejníže od poloviny roku 2010. Pokud bude krize v Káhiře pokračovat, ceny čaje budou podle obchodníků dále klesat. Místním pijákům krom politiky nepřeje ani stále dražší dolar, v němž se čaj nakupuje.

Nízké ceny čaje ohrožují ekonomiky jeho největších vývozců. Pro Keňu jde vedle turismu a zahradnictví o jediný byznys přinášející zemi tvrdou měnu. Podobné je to v Malawi, Ugandě či Tanzanii. Situaci pěstitelům ztěžuje i to, že se čaje letos urodilo nad očekávání mnoho. „Nevidíme žádný důvod k optimismu,“ cituje z analýzy nizozemského obchodníka s čajem Van Rees list Financial Times. Čeští čajoví fajnšmekři si alespoň finančně na své nepřijdou. Pokles cen se totiž týká jen čajů střední a nižší kvality.

„Čaje vyšších tříd, které se prodávají ve specializovaných čajových prodejnách, se potýkají s nárůstem ceny práce v místě sklizně a zvýšenými náklady za hygienické kontroly na vstupech do prostoru EU, takže zde se snížení ceny nedá předpokládat,“ uvádí Jiří Šimsa ze Spolku milců čaje, který stojí za řetězcem Dobrá čajovna.

Předčasná může být ale i radost „sáčkařů.“ Zde totiž sama surovina tvoří jen zlomek celkových nákladů. „Pokles ceny čaje je tak pro finální cenu zanedbatelný,“ uvádí Daniel Klásek z Darjeeling.cz. „Pokud by pokles cen pokračoval i nadále, můžeme mít alespoň naději, že ceny běžných čajů budou stoupat o něco pomaleji, než by se dalo očekávat,“ dodává Klásek.

Noční můra na Nilu