Češi kupují kratomový čaj. Dokáže uvolnit a povzbuzuje k delší práci

Kratomový čaj

Kratomový čaj Zdroj: iStock.com

Účinek látky kratom je podle odborníků dost podobný listům koky – zahání hlad, povzbuzuje k delší a těžší práci, dovede stimulovat i uvolnit. Občas se o ní mluví jako o „rekreační droze“. A její oblíbenost je celosvětově na vzestupu. A to i v Česku. Obchody, které tuto látku nabízejí, zaznamenaly v posledních letech výrazný nárůst poptávky.

V Česku existuje několik firem, které se zabývají prodejem této zázračné látky, na e-shopech je často prodej kratomu spojený s prodejem CBD konopí. Vyšší poptávka za poslední dva roky velmi výrazně ovlivnilo šíři nabídky, na českém trhu s kratomem je aktuálně v nabídce více než 40 druhů této látky. Nejprodávanější formou kratomu je prášek z listů stromu s latinským názvem Mitragyna speciosa. Tento prášek se nejčastěji konzumuje jako čaj. Druhá nejprodávanější varianta je v podobě tablet.

Osmadvacetiletý Michal Suske se s kratomem poprvé setkal při svých cestách v Indii. „Velice mě zaujal jeho výrobní proces, a zejména účinky. Je to stoprocentně přírodní produkt bez jakýchkoliv přidaných látek či barviv,“ vzpomíná Suske. Nejprve se stal sám uživatelem kratomu a zároveň si všiml, že většina populace o tomto produktu vůbec neví. Proto loni, na začátku pandemie, založil e-shop, kde neznámou látku začal prodávat. 

A neudělal chybu. Poptávka po kratomu se neustále zvyšuje, s tím ale samozřejmě roste i síť prodejců a e-shopů. Ovšem i přes narůstající počet prodejců kratomu je Suskeho e-shop Kratomtime.cz zatím jediný v Česku, který kromě klasické nabídky prodává i takzvaný NANO-kratom.

„Nano kratom je v podstatě nejkvalitnější svého druhu. Díky těm nejnovějším přístrojům se listy kratomu nadrtí na ještě jemnější částice. Kratom se tím stává velice jemným a hladkým oproti klasickému produktu.“ uvádí e-shop na svých webových stránkách.

Kratom je zcela ilegální v Austrálii, Barmě, Vietnamu a v Malajsii. V České republice není podle legislativy kratom schváleným výživovým doplňkem ani potravinou a jedná se tedy pouze o sběratelský předmět. Nákup kratomu tedy zakázaný není, ale jeho užívání také povolené není. V menších dávkách (cca 1–5 gramů) kratom navozuje typické stimulační účinky a ve větších dávkách (cca 10–15 gramů) se kratom chová jako sedativum, které je srovnatelné s morfiem. 

Velkým přáním majitele e-shopu Michaela Suskeho je, aby Česko užívání kratomu plně legalizovalo podobně jako USA. „Doufám, že se v budoucnosti uskuteční více vědeckých studií, které prokážou pozitivní účinky kratomu.“

Dalším e-shopem, který se letos začal na prodej kratomu specializovat, je Kratomworld.cz bratrů Němcových. V jeho nabídce můžeme najít všechny základní druhy. Tento e-shop také jako jediný u nás nabízí takzvaný „ovocný kratom“ který je sprejově obohacený o sušený extrakt z plodů ovoce. E-shop kontroluje kvalitu svých produktů na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde zjistí přesné procentuální množství alkaloidů a dále přítomnost živých či neživých plísní.

Nejprodávanějším druhem kratomu je podle firemních statistik na kratomworld.cz zelený kratom, a to konkrétně Green Wild kratom. Zelený kratom je velmi oblíbený u studentů, díky jeho složení ho používají pro vyšší efektivitu učení.

 „Kratom je nejvíce oblíbený u studentů vysokých škol a lidí ve věku mezi dvaceti a šestadvaceti lety. Nicméně není žádnou výjimkou, když si kratom koupí lidé starší padesáti let,“ řekl serveru e15.cz Jan Němec.