Češi loni překonali historický rekord ve sběru elektra

Sběrný dvůr

Sběrný dvůr Zdroj: Archiv E15

Pět největších kolektivních systémů loni v Česku vysbíralo přes 58 tisíc tun vysloužilých spotřebičů, které následně předalo k recyklaci. Od roku 2005, kdy u nás byl uzákoněn nynější způsob ekologického nakládání se starým elektrem, jde o rekordní množství. Největší podíl na něm zaznamenal systém Elektrowin, v jehož sběrné síti lidé odevzdali téměř 30 tisíc tun spotřebičů.

„Každý obyvatel Česka tak loni odevzdal k recyklaci přes pět a půl kilogramu elektrozařízení, náš kolektivní systém od každého převzal 2,84 kila,“ vypočítal šéf Elektrowinu Roman Tvrzník. Zároveň připomněl, že také Elektrowin, stejně jako celé Česko, překonal loni svůj vlastní rekord. Ten platil od roku 2009 a měl hodnotu 28 516 tun starého elektra.

Následující roky se ale výsledky zhrošovaly. Zlom však nastal v roce 2013, kdy lidé odevzdali přes 27 tisíc tun elektroodpadu. „Začalo se totiž projevovat jak odeznívání finanční krize, tak zejména soustavné úsilí věnované rozšiřování sběrné sítě. Elektrowin již vytvořil přes 12 tisíc sběrných míst,“ vysvětlila ředitelka zákaznického oddělení společnosti Táňa Pokorná.

Rozdíly mezi kraji

Velké rozdíly v množství spotřebičů předaných k recyklaci stále panují mezi různými částmi České republiky. V absolutním množství vysbíraných spotřebičů ve výkazech Elektrowinu bezkonkurenčně vede Středočeský kraj s 3469 tunami, druhá Praha dodala loni k recyklaci 3107 tun. Na poslední Karlovarský kraj připadá jen 697 tun starého elektra.

„Jinou optiku ale nabízí přepočet výsledků krajů na množství jejich obyvatel,“ upozorňuje Táňa Pokorná. Z tohoto pohledu totiž bezkonkurenčně vede Liberecký kraj, jenž jinak svými 2566 tunami nijak neoslňuje. Každý z obyvatel kraje včetně nejmenších dětí (podle aktuálních údajů je jich 438 767) ale loni odevzdal k recyklaci 5,85 kilogramu elektrozařízení.

Světová produkce roste

Podle aktuální zprávy Univerzity OSN, což je program Spojených národů, zaštiťující 15 různých institucí ve třinácti zemích, vzrostla loni celosvětová produkce elektroodpadu meziročně o pět procent a dosáhla 42 milionů tun. To je nejvíc za posledních deset let. Studie přitom předpokládá, že za tři roky přesáhne roční množství hranici padesáti milionů tun.

Univerzita OSN ale vychází z odlišných údajů. Do celkového množství počítá jak spotřebiče předané k recyklaci, tak vyhozené do směsného odpadu nebo prodané do sběren surovin. To ale v Česku zakazuje zákon. Podle této studie loni každý Čech v průměru odevzdal nebo vyhodil 14,8 kilogramu elektroodpadu.

Zhruba 60 procent světového elektroodpadu tvoří velké spotřebiče, třeba ledničky nebo pračky. V tuzemsku se jich loni sebralo celkem 24 388 tun, tedy přibližně 42 procent celkového evidovaného množství.