Češi mají šanci vybudovat pro Emiráty úřad za stamiliony. Na klíč

Dubaj

Dubaj Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michael Theis; Flickr.com

Česká firma Aura by mohla vybudovat pro Spojené arabské emiráty (SAE) národní kodifikační úřad. Zakázka, o kterou se uchází ve spolupráci s britskou a emirátskou společností, má hodnotu řádově desítek milionů dolarů. Firma už postoupila do závěrečného kola soutěže, v němž zůstal pouze jediný konkurent.

Emiráty mají podle obchodního šéfa firmy Miroslava Padalíka zájem o vybudování úřadu, který by splňoval podmínky kodifikačního systému NATO. Jde o komplex dohod a standardů vytvářející systém užívaný pro identifikaci, klasifikaci a přehledný popis položek zásobování vojenským materiálem. Užívá ho 63 zemí. Společně tvoří databázi, v níž je asi 17 milionů položek z celého světa.

SAE hledají firmu, která by kodifikační úřad připravila takzvaně na klíč. „To znamená, že my bychom dodali veškeré know how, jak taková organizační struktura má vypadat, použili bychom na to nejlepší specialisty,“ řekl Padalík, který Emiráty minulý týden navštívil v podnikatelské delegaci prezidenta Miloše Zemana.

All star team

Aura podle Padalíka spolupracuje s lidmi, kteří pracovali na kodifikačních úřadech po celém světě. „Většinou to jsou lidé, kteří šéfovali těmto úřadům. Říkáme tomu all star team,“ poznamenal.

Úkolem firmy je navržení organizační struktury úřadu a zaškolení personálu. Během jednoho roku by pak byl úřad předán do plného řízení lidí ze SAE. Druhou částí zakázky má být softwarové vybavení, které Aura vyvinula. Firma by zároveň dodala hardware a licence a zajistila školení.

„Následně bychom pomohli Emirátům dosáhnout nejvyššího stupně začlenění v kodifikačním systému NATO,“ dodal Padalík. Pro SAE by to podle něj znamenalo zvýšení prestiže, ale také by to umožnilo standardizovanou výměnu dat s ostatními státy, které systém používají.

Osmkrát poražený konkurent

Třetí částí zakázky je čištění logistických dat. „Mají několik milionů položek, které popisují jejich současný inventář, který armáda používá. A ten obsahuje obrovskou řadu multiplicit, duplicit. Což pak vede k potenciálnímu plýtvání,“ řekl Padalík. Může se tak podle něj stát, že stát třeba nakoupí materiál, který už má, ale kvůli špatnému popisu o tom neví.

SAE se rozhodují ze dvou dodavatelů, druhým je německá a jihoafrická firma. Padalík doufá, že konečné rozhodnutí by mohlo padnout do půl roku. Konkurenta prý Aura v uplynulých letech osmkrát porazila. Firmě podle Padalíka pomohla Zemanova návštěva, kdy zástupci delegace vyzdvihovali kvalitu českých firem.

Emirátům arabské jaro prospělo