Česká regionální piva pronikají na britský trh. Dováží je bývalý účetní

Pivo Vévoda z Pivovarů Lobkowicz

Pivo Vévoda z Pivovarů Lobkowicz Zdroj: Pivovary Lobkowicz

Velká Británie dlouho znala jen česká piva od tradičních exportérů z Plzně, Českých Budějovic nebo Prahy. Situace se ale mění k lepšímu. Zásluhu na tom má skotský podnikatel Simon Laird, který pověsil na hřebík letitou praxi účetního a v Glasgow rozjel firmu Premium Czech Beer. Ta jako jediná ve Skotsku a v podstatě i celé Británii prodává ležáky a speciály z českých regionálních pivovarů.

Laird zatím dováží lokální značky ze skupiny Lobkowicz a pivo z benešovského Ferdinadu. „Jednám s dalšími menšími pivovary z celé České republiky. Brzy chci mít také náchodského Primátora, Novopacké pivo nebo Konráda z Vratislavic,“ vypočetl pro E15.cz.

Simona Lairda k rozjetí byznysu donutila neuspokojivá nabídka zlatavého moku na skotském i celém britském trhu a zároveň se po 20 letech práce účetního cítil vyhořelý. Proto se rozhodl, že se postaví na vlastní nohy. S orientací svého podnikání příliš neváhal.

Díra na trhu

„Zamiloval jsem se do českého piva během několika návštěv Prahy,“ vysvětlil Laird. Po návratu domů pak sháněl oblíbené pivní značky, které poznal na dovolené, ale nikde je neměli. „Došel jsme k názoru, že tu musí být díra na trhu. Přece nejsem jediný člověk v Británii, co rád pije české pivo,“ zdůvodnil výběr byznysu.

Skotský podnikatel založil firmu teprve před rokem a čtvrt a zatím nemá žádné zaměstnance. Sám jedná s dodavateli a vyřizuje objednávky. Piva prodává přes svůj e-shop v kartonech po 12 nebo 20 půllitrových lahví různých značek, které míchá podle přání zákazníků. Zboží pak i sám rozváží. „Věřím, že letos prodám 100 tisíc až 125 tisíc lahví,“ nastínil Laird své obchodní plány s tím, že by se zároveň rád dostal do černých čísel.

Nabídka českých piv skotské firmy Premium Czech BeerNabídka českých piv skotské firmy Premium Czech Beer | Premium Czech BeerPortfolio českých regionálních piv od Premium Czech Beer

Jedno pivo od Premium Czech Beer vychází i s dopravou v přepočtu zhruba na 80 korun. Mezi klienty patří jednotlivci, ale také restaurace a obchody. Společnost pokrývá hlavně Glasgow a další velká města středního Skotska. Od letoška pak jednou za měsíc zaváží zbytek Spojeného králoství.

Nejvíc na odbyt jdou nepasterizovaný ležák Klášter a nefiltrovaná desítka Černá hora Sklepní. „Nepasterizovaná a nefiltrovaná piva se ve Velké Británii běžně neprodávají,“ dodal k tomu podnikatel. Britští pivaři si také oblíbili polotmavou třináctku Ferdinand Sedm kulí a černý Merlin z Protivína.

Pivovary Lobkowicz
Skupinu tvoří sedm regionálních pivovarů: Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora. Dohromady vaří 70 značek piva. Firmě loni vzrostly tržby meziročně o 3,2 procenta na téměř 1,2 miliardy korun. Z toho příjmy z exportu stouply o pětinu na 239 milionů. Objem prodaného piva se zvýšil o 4,7 procenta na 894 tisíc hektolitrů. Loni se akcie Lobkowicze začaly obchodovat na pražské burze.
Benešovský pivovar Ferdinand
V roce 1897 ho založil arcivévoda František Ferdinand d'Este. Pivovar má výstav okolo 25 tisíc hektolitrů piva ročně, součástí provozu je i sladovna, která vyrábí dva tisíce tun sladu pro vlastní potřebu i prodej dalším pivovarům. Ferdinand vaří sedm druhů piv. V roce 2013 utržil 49 milionů korun, z toho vývoz činil sedm milionů.

Simon Laird potvrzuje, že ve Skotsku dosud nikdo česká regionální piva neprodával. V Anglii se podle něj na několika místech dá sehnat pouze Bernard a jedna společnost z Londýna distribuuje bezlepkovou žateckou jedenáctku Celia. K dispozici je pak jen tradiční Budvar a dále značky patřící mezinárodním hráčům, jako jsou Prazdroj, Staropramen a Krušovice.

„Pro zemi s největší spotřebou piva na planetě, s tak fantastickou pivovarskou tradicí a úžasnými pivy a pivovary, je to žalostně málo,“ poznamenal Skot.

Sen o pivotéce

Povědomí o Premium Czech Beer se šíří hlavně šeptandou. Rozpočet je stejně jako u každého jiného začínajícího podniku napjatý a peněz na reklamu zatím moc nezbývá. „Firmu propaguji přes sociální sítě a na různých gastronomických festivalech. Také o mně psala místní média. Celostátní inzerci si bohužel zatím nemůžu dovolit, to se ale doufám změní,“ věří Laird.

Do budoucna plánuje nabrat nějaké zaměstnance a rozšířit prodej velkoodběratelům. Rád by také otevřel pivotéku, kde by se lidé zastavili na sklenici piva a zároveň by mohli nakoupit zásoby domů.

Export českého pivaExport českého piva | Cesky svaz pivovaru a sladovenVelká Británie je pro české pivovarníky čtvrtým největším trhem v EU (graf: Český svaz pivovarů a sladoven)