Český golf finančně strádá i pod pěti kruhy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

O víkendu se nedaleko Prahy uskuteční Czech Masters, největší golfový turnaj na území České republiky. Podnik zařazený do programu Europen Tour se koná podruhé a golfisté se utkají o milion eur. Turnaje se zúčastní také 13 českých profesionálů a tři amatéři. Žádný z nich však nemá naději, že by se příští rok představil na olympijských hrách, kde se golf objeví poprvé po 112 letech.

Jediným Čechem, respektive Češkou s nadějí se na hry kvalifikovat je Klára Spilková. Právě její účast pod pěti kruhy je podle předsedy komise pro média a komunikaci České golfové federace Karla Čelikovského klíčová pro další rozvoj golfu v České republice. „Očekáváme zvýšený zájem médií, protože není tajemstvím, že sporty s českou účastí mají vždy vyšší sledovanost než ostatní,“ řekl Čelikovský deníku E15.

Golf se sice stal znovu olympijským sportem, ale samotné zařazení do programu her mu vyšší zájem sponzorů nepřineslo. Česká golfová federace sice uzavřela několik nových smluv, ale podle Čelikovského je to stále málo. Na ročním 40milionovém rozpočtu federace se příjmy od sponzorů podílejí osmi procenty. „Ze strany potenciálních sponzorů jde o manažerské pochybení, které má zřejmě původ v zažitém omylu, že v golfu je peněz dost, popřípadě že partnerství by bylo nedostupné. Opak je pravdou,“ prohlásil Čelikovský.

Počátkem století prožíval golf v Čechách boom, nyní spíše stagnuje, především co se týče zvyšování základny. Federace i proto spustila projekt Se školou na golf. „Školy s tímto projektem mají minimální výdaje. To samozřejmě vyžaduje spoluúčast federace. Je to pro nás finančně náročné, ale věříme, že je to správná cesta,“ dodal Čelikovský.

Sponzoři ignorují i olympijské ragby
Stejně jako golf bylo i ragby zařazeno do programu příštích letních olympijských her. Přesto se tento sport v Česku potýká nadále s ekonomickými problémy. Česká ragbyová unie má tento rok dokonce potíže zajistit chod všech reprezentačních družstev. „O sponzory je mezi sportovními odvětvími velký boj. Marketingové možnosti ragbyového sportu jsou v porovnání s většími sporty omezené,“ řekl deníku E15 generální tajemník České ragbyové unie Pavel Myšák. Unie ročně hospodaří s 15 miliony korun, příjmy od sponzorů tvoří pouze 1,5 procenta rozpočtu.