Čeští bojovníci uspěli na Startovači

Česká repre.

Česká repre. Zdroj: Bitva národů

Bojují i dámy.
I podpůrné týmy jsou stylově vybavené.
Příprava arény pod Petřínskou věží.
Šerm v různých variantách.
Duel.
24
Fotogalerie

Na portálu hromadného financování Startovač.cz momentálně úspěšně vrcholí kampaň českých reprezentantů a jejich „áčkového" týmu ve středověkém kontaktním boji (HMB). Bojovnící požádali širokou veřejnost o pomoc při financování jejich letošní cesty na mistrovství světa, které je známé také pod názvem Battle of the Nations. Tento podnik v uplynulých letech hostila Praha, letos došlo ke změně a bojovníci se utkají v rynku pro tradiční španělskou koridu.

Z původně poptávaných třiceti tisíc korun mají bojovníci momentálně vybráno už osmdesát tisíc. „Nastavení nižší cílové částky byl záměr. Vůbec jsme netušili, jestli to dopadne dobře,“ reagovala na dotaz E15 manažerka kampaně Aneta Jungmannová.

Mnozí z reprezentantů podle ní zpočátku ani nedoufali, že by mohli vyvolat takový zájem. Přestože je HMB celosvětově rozšířený sport, v Česku je stále vedený jako neoficiální, bez většího zájmu sponzorů.

Klub je tedy odkázáný k hrazení si veškerých nákladů na trénink, pronájem a provoz tělocvičny, účast na českých i světových turnajích včetně dopravy z vlastních zdrojů. Ročně musí jeden sportovec, který má touhu reprezentovat, našetřit minimálně padesát tisíc. Pořizovací cena nutné výbavy je pak kolem dalších čtyřiceti tisíc korun.

Video placeholde
Propagační video SKSKB Praha • SKSKB Praha

„Do svého sportu a koníčku investují nemalé finanční prostředky, aby mohli řádně reprezentovat a konkurovat světové špičce z Ruska, Ukrajiny či Běloruska. Musí sbírat zkušenosti, a ty lze nabrat jedině v průběhu roku cestami na mezinárodní turnaje a mistrovství,“ dodala Jungmannová.

Čeští bojovníci se díky vysokému nasazení a umu dokázali poměrně rychle prosadit ve světové konkurenci, národní „áčkové" i „béčkové“ týmy pravidelně vozí z turnajů medaile či velmi dobrá umístění. „Letos věříme, že bychom mohli konkurenčním týmům pořádně zatopit. Uplynulé měsíce jsme tvrdě dřeli, sbírali zkušenosti na nejtvrdších zahraničních turnajích a ladili strategii boje,“ dodal jeden z bojovníků David Jungmann.

Co je to středověký plnokontaktní boj

Středověký kontaktní boj je mladý sport, který k nám (a do celého světa) přišel z Ukrajiny a Ruska. Jedná se o pěší souboje skupin a jednotlivců vycházející z rytířských turnajů 15. století. Sportovci jsou oděni v replikách historických zbrojí dosahujících váhy až 40 kilogramů a drží v rukou otupené repliky mečů, palcátů, seker a dalších středověkých zbraní.

Boj je vedený maximální silou a s plným nasazením. Tento sport v sobě propojuje prvky bojových sportů, jako je kick box, MMA, zápas, judo, ale třeba i rugby, s historií. Proto se jedná o divácky velice atraktivní podívanou. Pro zajištění bezpečnosti sportovce je používána přídavná moderní ochrana, například chrániče páteře, suspenzory a chrániče zubů. Vše podléhá přísným pravidlům pro zajištění co nejvyšší bezpečnosti všech zúčastněných.