Čína zřídí na ostrově Chaj-nan novou zónu volného obchodu

Chaj-nan

Chaj-nan Zdroj: Profimedia

Čína zřídí mezinárodní zónu volného obchodu a přístav na ostrově Chaj-nan. S odvoláním na prezidenta Si Ťin-pchinga to dnes oznámil čínský státní rozhlas. Zahraniční firmy tak získají větší ekonomickou svobodu v nejjižnější provincii Číny. Prohlášení přichází v době, kdy Chaj-nan slaví 30. výročí od vyhlášení provincií.

Původně byl ostrov správně součástí blízké pevninské provincie Kuang-tung, v roce 1988 však tento ostrov v Jihočínském moři obdržel status provincie a byl vyhlášen pátou zvláštní ekonomickou zónou v zemi v rámci plánu bývalého vůdce Teng Siao-pchinga na větší otevření Číny.

V posledních týdnech se zvyšovaly ceny akcií čínských firem jako je Hainan Expressway a Hainan Strait Shipping. Investoři sázeli na to, že prezident představí tento týden nové plány na další otevření ekonomiky ostrovní provincie při své návštěvě fóra v Boao na ostrově. Tato akce je asijským ekvivalentem ekonomického fóra v Davosu.

Objevily se také spekulace, že Čína zamýšlí udělat z Chaj-nanu konkurenta nezávislého Hongkongu, který je bývalou britskou kolonií a který se v roce 1997 vrátil pod čínskou správu.

Chaj-nan je bohatý na přírodní zdroje, jak na moři, tak na pevnině. Společnost Sinopec tam provozuje ropnou rafinerii, společnost CNOOC tam pak zkoumá možnosti těžby plynu z moře. Chaj-nan se také podílí zhruba polovinou na produkci kaučuku v Číně.

Ostrov je známý také písečnými plážemi a pobřežím lemovaným letovisky. Od počátku tisíciletí je rovněž častým hostitelem soutěže krásy Miss World, poznamenala agentura Reuters.

Zvláštní ekonomické zóny v Číně mají speciální hospodářskou politiku, více orientovanou na volný trh, a flexibilní vládní opatření. To jim umožňuje využívat systému ekonomického řízení, který je při podnikání atraktivnější pro zahraniční, ale i domácí firmy, než ve zbytku Číny. Obchod a investice v zónách se mohou uskutečňovat bez schválení centrální vlády v Pekingu a zóny nabízejí daňové a podnikatelské pobídky k přilákání zahraničních investic a technologií.

Zóna volného obchodu je pak oblastí, kde se může obchodovat se zbožím bez jakýchkoliv bariér zavedených celními úřady, jako jsou kvóty a cla.