Hodnota plánovaných čínských investic v USA prudce klesla

Čínská ekonomika

Čínská ekonomika Zdroj: profimedia.cz

Čínské investice ve Spojených státech v loňském roce prudce klesly kvůli zvyšujícímu se napětí mezi oběma zeměmi. Hodnota dohod oznámených v roce 2017 se snížila o více než 90 procent. Vyplývá to ze společné studie Národního výboru pro vztahy mezi USA a Čínou a poradenské a konzultační firmy Rhodium Group.

Zpráva, o které informuje server BBC, uvádí, že pokles vyvolaly změny politiky v obou zemích. Čína omezila zahraniční investice, zatímco v USA rostou obavy z těchto dohod kvůli národní bezpečnosti. Změny politického prostředí budou mít podle studie negativní dopad na investice i v budoucnosti.

Čínské firmy loni dokončily v USA investice za 29 miliard dolarů (596,2 miliardy korun). To je o 35 procent méně, než činil rekord z roku 2016, kdy firmy dokončily investice za 46 miliard dolarů. Loňský údaj však také výrazně podpořily dohody z roku 2016, které se podařilo dokončit až v roce 2017. Pokud by transakce oznámené před rokem 2017 nebyly do těchto údajů zahrnuty, hodnota dokončených dohod by se snížila o 74 procent.

Pokles přichází po rapidním růstu čínských investic v zahraničí za poslední desetiletí, které však vyvolalo obavy jak v Číně, tak v dalších zemích, jako USA, Austrálie a Německo.

Koncem roku 2016 se čínští regulátoři rozhodli omezit zahraniční investice, částečně kvůli obavám z akvizic v jiných zemích, kvůli kterým se domácí firmy silně zadlužily. To sebou přineslo i zásahy proti některým z největších konglomerátů v zemi.

V USA politici vyjadřují obavy, že čínské společnosti podporované vládou se zaměřují na investice do vojenských a bezpečnostních technologií. Loni Výbor pro zahraniční investice v USA, který hodnotí transakce z hlediska rizika pro národní bezpečnost, zablokoval dohody v hodnotě téměř deset miliard dolarů, včetně prodeje amerických polovodičových a hliníkárenských firem, odhaduje zpráva.

Také letos již bylo zablokováno několik významných snah o čínské investice, včetně prodeje společnosti zabývající se přesunem peněz Moneygram čínské Ant Financial, divizi internetového prodejce Alibaba. Americký prezident Donald Trump rovněž požádal své zaměstnance, aby nalezli nové možnosti omezení čínských investic v USA. Jeho žádost je součástí širší reakce na údajnou krádež duševního vlastnictví, které se má dopouštět Čína. Ta zahrnuje také plány na zavedení cel na zboží z Číny, jehož hodnota dovozu dosahuje 50 miliard dolarů ročně.

Zpráva také ukazuje, že firmy v USA, ve kterých mají většinu čínští investoři, nyní zaměstnávají kolem 140 tisíc lidí. Mnoho jich je v realitním či ubytovacím a zábavním sektoru. Americké firmy loni v Číně investovaly zhruba 14 miliard dolarů.