Coca-Cola a Pepsi mění složení nápojů. Kvůli obavám z rakoviny

Továrna Coca-Coly v Moskvě

Továrna Coca-Coly v Moskvě Zdroj: profimedia.cz

Společnosti Coca-Cola a Pepsi změnily složení svých nápojů ve Spojených státech, aby nemusely na etikety umisťovat varování před rakovinou. V případě zachování současného výrobního postupu by totiž kalifornské právo firmy nutilo označovat své výrobky za potenciálně karcinogenní. Zatím není jasné, zda Coca-Cola a Pepsi změní recepturu také v jiných zemích. Informuje o tom britský list The Guardian.

Kalifornským úřadům vadí látka 4-metylimidazol, která vzniká při vaření karamelu. Ten slouží jako nápojové barvivo, které cole dodává typickou barvu.

Firmy na zákon přistoupily, nicméně popírají, že by konzumentům jejich nápojů s vyšším obsahem methylimidazolu hrozila zdravotní rizika. Podle mluvčí Coca-Cola Diany Garza-Ciarlantové se 4-metylimidazol vyskytuje ve stopovém množství v řadě potravin. „Věříme, že tato látka nepředstavuje žádné zdravotní riziko,“ řekla Guardianu s tím, že firma na změnu složení přistoupila jen kvůli tomu, aby se vyhnula „vědecky nepodloženému varování“ na obalech svých nápojů.

Podle Guardianu se nové složení bude týkat jen nápojů prodávaných ve Spojených státech. V Kalifornii je cola s upravenou recepturou k dostání už nyní.

Kalifornským zákonům se nemusí přizpůsobit jen Coca-Cola a Pepsi, ale i další firmy sdružení do Americké nápojové asociace. Organizace uvedla, že karamel se jako barvivo v nápojích nepřestane používat, ale výrobci pouze mírně upraví způsob jeho přípravy. „Zákazníci nepoznají rozdíl v chuti nápojů a nemusí mít ani žádné obavy o své zdraví,“ ujistila asociace.

O úplný zákaz nápojů obsahujících některá karamelová barviva usiluje spotřebitelská organizace Centrum pro vědu ve veřejném zájmu. Sdružení již zaslalo petici americkému úřadu pro kontrolu potravina a léčiv. Jeho mluvčí uvedl, že úřad žádost zváží. Dodal ale, že aby rakovinotvorné látky v těchto barvivech představovaly skutečné nebezpečí, musel by jejich konzument vypít více než tisíc plechovek s kolou.

Kalifornské úřady se opírají o jinou studii, podle níž jsou karamelová barviva mnohem nebezpečnější. Americká nápojová asociace tvrdí, že tento výzkum se zakládá pouze na testech na myších a krysách a jeho výsledky tudíž nelze přenášet na člověka.