Daň z lihu nese nejvíce za šest let, metanolový strašák ale nezmizel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Dva roky po metanolové aféře se přece jen pomalu navrací důvěra Čechů v lihoviny. Svědčí o tom aktuální data Generálního ředitelství cel, podle nichž stát za první pololetí vybral na spotřební dani z lihu 2,91 miliardy korun. To je nejvíce za stejné období od roku 2009.

„Na růstu se určitě projevil vyšší prodej lihovin a tedy i důvěra spotřebitelů,“ řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. „Podle našeho názoru mají na zvýšení podíl i legislativní změny, ke kterým za poslední dva roky došlo, například zavedení kaucí pro distributory a jejich registry a další,“ dodal.

Právě celníci byli v minulosti kritizováni za laxní přístup k nelegálnímu trhu s lihovinami. To se nyní zdá se mění. „Na vyšší výběr spotřební daně měl vliv zvýšený dozor. Černý trh se zmenšil,“ míní šéf Unie výrobců a dovozců lihovin Jaroslav Burkart.

Podvodníci nezmizeli

To ale neznamená, že by se nelegální obchod podařilo vymýtit. Přestože v neděli uplynou dva roky od chvíle, kdy tehdejší šéf zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil prohibici na prodej lihovin s dvaceti a více procenty alkoholu. Následků aféry, která stála život pět desítek lidí, se ale obyvatelé Česka stále zcela nezbavili. A co horšího, celníci tento týden objevili dalších pět stovek lahví absintu s jedovatým množstvím metanolu, který je podle nich pozůstatkem aféry.

Podle průzkumu KPMG změnily své spotřebitelské chování více než dvě pětiny Čechů. K nákupu a konzumaci destilátů nyní zodpovědněji přistupuje 41 procent respondentů. Čtyři lidé ze sta dokonce z obav o zdraví přestali lihoviny pít a kupovat zcela. Ze studie ale zároveň vyplývá, že se Češi zajímají o původ a značku alkoholu daleko více než dříve, což ovlivňuje samotné prodeje lihovin.

„Metanolová aféra poškodila malé i velké prodejce a distributory, kteří kromě výrazných finančních ztrát utrpěli i ztrátu důvěry ve své produkty,“ uvedl k výsledkům průzkumu Karel Růžička z KPMG. „Otřesená důvěra konzumentů se ale od té doby zlepšila díky zavedeným opatřením proti nelegální výrobě a distribuci alkoholu,“ dodal.

Výběr spotřební daně z lihu za první pololetíVýběr spotřební daně z lihu za první pololetí|E15

Změny v chování potvrzuje rovněž výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Jaroslav Burkart. V jejich důsledku spotřeba loni klesla oproti předmetanolovému roku 2011 o tři procenta. Ve srovnání let 2012 a 2011 činil propad spotřeby dokonce sedm procent. Letos ale již začala stagnovat.

„Spotřeba lihovin v loňském a předloňském roce klesla, protože někteří skutečně přestali lihoviny popíjet. Vidíme ale také odklon ve spotřebě od tvrdého alkoholu k pivu a vínu,“ upozornil Burkart. Aféra však podle něho měla alespoň tři pozitiva. Prvním je, že se zpřísnila legislativa, takže nelegální výroba je obtížnější. Lidé si také uvědomili, že konzumovat alkohol z neoznačených lahví je opravdu nebezpečné. „A zatřetí celní správa zvýšila aktivitu, dopadla více padouchů a není laxní jako dříve,“ zdůraznil Burkart.