Dělení potravin do tříd padlo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Albert

Vypadalo to jako dobrý nápad usnadňující orientaci v záplavě potravinářských výrobků různé kvality. Stát přede dvěma lety začal vyjednávat s potravináři, že by u vybraných výrobků zavedl tři třídy jakosti. To nyní funguje jen výjimečně, například u šunek, které se dělí podle obsahu čistých svalových bílkovin, laicky řečeno podle obsahu masa. Po složitých a dlouhých jednáních s producenty však stát od úmyslu odstoupil.

„Záměr stanovit širší rozdělení potravin podle tříd jakosti vycházel z koncepčních představ tehdejšího vedení rezortu. Současnou snahou je prosazovat výrobu kvalitních potravin v obecné rovině,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Radek Melichar.

Producentům potravin ústup rezortu vyhovuje. „Dá se předpokládat, že dělení do jakostních tříd bylo okamžitým nápadem, který již byl opuštěn,“ míní mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Smysl to podle ní má jen u některých specifických produktů, jako jsou právě šunky či ovoce. Velice obtížně to ale lze aplikovat plošně, zvláště tam, kde ve stejné kategorii není více jakostních skupin. „Bude například uherák III. třídy jakosti lepší než salám herkules I. třídy, anebo naopak?“ popisuje problém.

Bude například uherák III. třídy jakosti lepší než salám herkules I. třídy, anebo naopak?

Zákazníci by se tak dál měli orientovat nejlépe podle síly značek jednotlivých výrobců a označení kvality výrobků typu Klasa, Regionální potravina či chráněná označení EU.

S odmítnutím jakostních tříd souhlasí i předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. „Důvodem je značná komplikovanost při výrobě, označování a rozlišování tříd jakosti pro spotřebitele v obchodech. I v zahraničí se kvalita liší podle jednotlivých výrobců a značek produktů, nikoli legislativně,“ míní.