Do boje za práva malých likérek vyráží jejich nové sdružení

alkohol, pálenka

alkohol, pálenka Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Menší výrobci lihovin se obávají existenčních důsledků nového zákona o značení lihu. Novela velkým i malým producentům ukládá řadu finančně nákladných povinností ve snaze zabránit další metanolové aféře, která si na podzim 2012 vyžádala na padesát lidských životů. Menší výrobci proto nyní založili nové Odborné sdružení likérek a pálenic, které vyráží do boje za právo na existenci i těch menších na trhu.

Hlavním posláním sdružení bude ovlivňování, připomínkování a navrhování legislativy, která se týká lihovarského oboru. „Byli jsme k tomu donuceni tím, že velcí výrobci sdružení v Unii výrobců a dovozců lihovin podle našeho názoru zneužili společenskou poptávku po zpřísnění podmínek výroby lihovin a destilátů po metanolové aféře k tomu, aby velmi ztížili až znemožnili existenci malých výrobců. Nikoli kvůli ochraně trhu před podvodníky, podnikavci a zločinci, ale z důvodu minimalizace konkurence,“ řekl majitel likérky v Prádle na Plzeňsku Petr Jenčík.

Ke spoluzakladatelům patří i spolumajitel likérky Delis a bývalý výrobní ředitel likérky v Říčanech Eugen Skalický a spoluvlastník pálenice a dřívější výrobní ředitel Starorežné Prostějov Oldřich Medek.

Problematická kauce

Malým výrobcům totiž nepomohlo, že do metanolové aféry bylo zapojeno někdy i nechtěně i pár menších likérek. Stát poté přijal novelu, která například zavedla kauce pro výrobce a distributory lihovin. Pro menší výrobce s odběrem kontrolních kolků nejvýše 25 tisíc kusů činí půl milionu korun. Zavedla mimo jiné i povinnost kamerového systému v místech, kde se značí líh, a povinnost přes internet denně hlásit veškeré prodeje.

„Jako hlavní problém vidím kauci. Omezuje na minimum možnost vzniku nových firem a silně brzdí rozvoj a investice malých stávajících firem,“ dodal Jenčík.

Malé likérky couvají z trhu