Dotace pro golfisty a hoteliéry končí. Bruselu prý vadí jejich využití

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv

Od příštího roku už Česko nebude moci z evropských fondů získat na podporu cestovního ruchu téměř nic. Na štědré dotace mohou zapomenout například golfisté nebo hoteliéři. Od roku 2007 do letoška přitom mělo Česko v Bruselu na podporu cestovního ruchu kolem dvaceti miliard korun. Evropské peníze budou s určitým limitem nadále k dispozici pro národní kulturní památky a památky na seznamu UNESCO.

„Cestovní ruch je oblast, v níž jsme si trochu podkopli nohy. Evropská komise se naštvala, že se tu za peníze evropských daňových poplatníků stavějí golfová hřiště, akvaparky a hotely, které nejsou využity,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Radnice nový stav vůbec netěší. „V minulosti byly evropské zdroje pro rozvoj cestovního ruchu vcelku zásadní,“ sdělila mluvčí Svazu měst a obcí Štěpánka Filipová. Ministryně proto v současnosti řeší, jak výpadek peněz alespoň v případě smysluplných projektů nahradit. „Samozřejmě chci sanovat peníze, které nedostaneme, z národních zdrojů,“ doplnila Šlechtová. Na jejím úřadu se proto rodí plán na zřízení Státního fondu pro cestovní ruch.

Přečtěte si rozhovor s Karlou Šlechtovou:

Na ministerstvu kvůli tomu připraví návrh zákona. Konkrétní podoba fondu je však teprve ve fázi zrodu. Přesto Šlechtová naznačila, že nemusí poskytovat jen dotace, ale také úvěry. Navíc do jeho financování bude chtít zatáhnout samosprávy.

„Nesmíme zapomínat, že také regiony mají své povinnosti a mají v gesci cestovní ruch,“ poznamenala ministryně. Příjemci podpory navíc mohou zapomenout na štědré financování, na které dosud byli zvyklí z unijních zdrojů. „Určitě podnikateli nedám sto milionů na postavení hotelu,“ řekla Šlechtová.

Obce i kraje jsou při komentování plánu na vybudování fondu skoupé na slovo, protože o jeho detailech moc nevědí. „Je to jedna z možných cest. Bude ale záležet na konkrétních podmínkách, s jakými přijde ministerstvo,“ sdělil středočeský hejtman Miloš Petera, který má v Asociaci krajů na starosti cestovní ruch.