Energetické štítky na spotřebičích čeká změna

Najdou tu pravou? Pračka na celý život z litevského obchodního centra.

Najdou tu pravou? Pračka na celý život z litevského obchodního centra. Zdroj: Radim Beznoska

Energetické štítky, které spotřebitelům názorně ukazují spotřebu energií u domácích spotřebičů, se budou měnit. Evropská komise minulý týden ukončila konzultaci, v níž se výrobců a spotřebitelů ptala na možnosti, jak energetické štítky změnit.

Štítky začínají být pro zákazníky nepřehledné. Původní škála tříd A až G již nestačí. Dnes se spíše používá stupnice A+ až A+++. Například u ledniček se již nesmí prodávat zařízení, která by patřila do třídy A a horší.

Příští rok by komise měla přijít s novým návrhem štítkování. „Je víc možností. Energetická náročnost se může hodnotit systémem několika hvězd nebo se spotřebič umístí na škále od 0 do 100 procent spotřebované energie. Můžeme se ale také vrátit k původnímu hodnocení od A do G, kdy v A bude zůstávat jen 20 procent nejúspornějších modelů,“ vysvětluje Juraj Krivošík z poradenské firmy Seven.

Bič na podvody se štítky

Novela by měla řešit i podvody některých výrobců se štítky. Známé jsou případy, kdy pračka je sice testovaná na cyklus s teplotou vody 60 stupňů, ale výrobci je testují při nižší teplotě. Vykazují pak nižší spotřebu energie.

Zkušenosti s nedůvěryhodnými hodnotami mají i výrobci ohřívačů vody, kteří budou muset používat štítky od příštího roku. „Setkali jsme se s konkurenčními zařízeními, jejichž skutečná spotřeba byla výrazně vyšší než deklarovaná výrobcem. Vidět je to třeba u tepelných čerpadel na ohřev vody,“ říká Petr Novotný ze společnosti Stiebel Eltron vyrábějící ohřívače vody.

Odhaduje se, že kvůli nepravdivým informacím na štítcích domácnosti utrácejí za energie zbytečně o deset procent více. V revizi směrnice se proto bude řešit dohled nad trhem. „Změny se asi budou týkat i kvality laboratoří pro vydávání certifikátů i standardizace testování,“ dodává Krivošík.