EuroAgentur se díky Rusům vrací k zisku

Hotel Juliš

Hotel Juliš Zdroj: ctk

Lídr českého hotelového trhu má po letech důvod k oslavě. Společnost EuroAgentur Hotels & Travel, která provozuje pět desítek hotelů, se loni přehoupla přes nulu. Zisk přesahuje deset milionů korun, zatímco předloni byla firma pět milionů ve ztrátě.

Ubytovací řetězec na tom byl nejhůře v letech 2009 a 2010. Když jej původní majitel Viliam Sivek koncem roku 2010 prodal ruským podnikatelům vedeným Jurijem Trofimovem, blížila se ztráta 42 milionům. Kumulovaně přitom přesáhla polovinu vlastního jmění. Od té doby se situace zlepšuje.

Lze přitom říci, že Rusové pomohli společnosti už dvakrát. Jednou jako majitelé, podruhé jako hosté. „Právě u ruské klientely jsme loni zaznamenali největší nárůst. Zároveň v tom ale vidím největší současné riziko v příjezdovém cestovním ruchu, neboť pokud by došlo z jakéhokoli důvodu k výpadku příjezdů z Ruské federace, není jiný trh, který by byl výpadek schopen rychle nahradit,“ sdělil deníku E15 předseda představenstva EuroAgentur Josef Bára.

Za pravdu mu dávají statistiky ČSÚ. Rusové se v žebříčku národností v českých hotelech posunuli z devátého místa v roce 2006 na loňské druhé. Jejich počty se za tu dobu téměř ztrojnásobily, loni jich přijelo 700 tisíc. Obsazenost hotelů pod hlavičkou EuroAgentur se podle Báry loni zvedla o 5,3 procenta, zhruba o týž díl se podařilo zvednout průměrnou cenu za pokoj. „Výrazně lépe se daří lázeňství. Konkrétně v Karlových Varech jsme loni začali provozovat další hotel,“ doplnil Bára.

Choutky na další růst neopustily firmu ani letos. Od počátku roku zprovoznila hotel Zámek Hrubá Skála a pod křídla franšízy vzala hotel Buchlov na Moravě a hotel v ruském Orenburgu – vůbec poprvé tak opustila česko-slovenské teritorium. Hoteliéři loni podle statistik uvítali rekordních 13,6 milionu hostů, o šest procent meziročně více.

Z konírny do Ruska

U zrodu největší tuzemské hotelové sítě EuroAgentur stál Viliam Sivek, který se vrhl na podnikání už v roce 1989. Pronajal si ubytovnu národního podniku Energovod (původně konírnu) v Hostivaři, posléze ji koupil a přestavěl na hotel Selský dvůr. Následovaly pronájmy a rekonstrukce hotelů Kampa a Jasmín. V současné době firma provozuje 45 hotelů, kromě Prahy je významně zastoupena i v lázeňských městech a na horách. Sivek firmu v roce 2010 prodal Rusům, ale několik hotelů si ponechal.

PROFIL: Živnost přerostla v největší hotelovou síť

Josef Bára: Návratnost investice do hotelu je dnes kolem 50 let. To je šílené

Viliam Sivek prodal EuroAgentur