Eurostat: Chléb je v Česku osmý nejlevnější v unii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri kotatko

Průměrná jednotková cena za kilogram čerstvého chleba v Česku činila předloni 0,98 eura a byla osmá nejnižší ve srovnání 27 členských států. Vyplývá to z údajů Eurostatu, které zpracoval Český statistický úřad a jež má deník E15 k dispozici. Oproti Německu byla cena chleba v ČR dokonce poloviční, což je mimo jiné v rozporu s nedávnými tvrzeními šéfa Věcí veřejných Víta Bárty o tom, že potraviny včetně pečiva jsou v Česku dražší než právě u západních sousedů.

„Tyto údaje vyvrací cenové dezinformace některých našich politiků z poslední doby,“ řekl deníku E15 v reakci na průzkum Eurostatu předseda Svazu pekařů ČR Jaromír Dřízal.

Nejlevnější chléb měli loni podle Eurostatu v Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku. Naopak nejdražší si pak lidé v průměru kupovali v Itálii, Finsku a Řecku. Cena chleba v Česku je o třetinu nižší, než je průměr ze všech členských zemí unie.

Ceny kilogramu chleba ve vybraných evropských zemíchCeny kilogramu chleba ve vybraných evropských zemích | E15

Vyšší cena přitom německým pekařům přináší i vyšší rentabilitu výroby oproti českému či slovenskému trhu, na němž se firmy v poslední době potýkají s malou ziskovostí a často i ztrátovostí výroby. „Pekaři v Německu dnes nemají o moc dražší nákladové vstupy než ti čeští, cena mouky je srovnatelná, energie a pohonné hmoty jsou mnohdy u nás dražší než v Německu,“ dodal.

Podle již loni zveřejněných údajů Eurostatu byly i tuzemské potraviny jako celek v roce 2011 páté nejlevnější v EU. Důvodem byl mimo jiné i ostrý boj řetězců a tlak na cenu. Existuje ale i řada položek, u nichž je cena v Česku vyšší.

Češi a Poláci míří ke smíru

Čeští a polští inspektoři by měli více spolupracovat na odhalování nekvalitních či škodlivých potravin putujících mezi oběma zeměmi. Vyplývá to z vyjádření ministrů zemědělství Petra Bendla a Stanisława Kalemby. V úvahu by přicházely výměnné stáže inspektorů. Polské potraviny byly v Česku v posledním roce často kritizovány kvůli údajně nízké kvalitě, Poláci ale kritiku odmítali.