Evropa chystá vlastní cloud. Zapojení Číny a USA do projektu budí vášně

Starý kontinent si chce vybudovat vlastní bezpečný cloud jako alternativu k dominantním cloudům ze Spojených států

Starý kontinent si chce vybudovat vlastní bezpečný cloud jako alternativu k dominantním cloudům ze Spojených států Zdroj: Jakub Cizek

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire (vpravo) při  videokonferenci s německým ministrem hospodářství Peterem Altmaierem věnované projektu evropského cloudu Gaia-X. Kritici poukazují, že je to hlavně zejména projekt Francie a Německé, do kterého chtějí uměle protlačit vlastní cloudy.
2
Fotogalerie

Starý kontinent si chce vybudovat vlastní bezpečný cloud jako alternativu k dominantním cloudům ze Spojených států. Poslouží mu k tomu loni založená organizace Gaia-X. Mezi její členy a sponzory však patří čínské a americké firmy, což uvnitř sdružení způsobuje rozpory. Česko zase mluví o vytváření technologického protekcionismu.

Evropě se nepodařilo vytvořit cloudového hráče s globálním dosahem. Trhům na starém kontinentu podle čísel Synergy Research vládne americké trio Amazon Web Services, Microsoft Azure a Google Cloud. Průzkum Bloombergu ukázal, že 22 největších evropských bank používá jako primárního dodavatele cloudu někoho z USA. Česko je na tom podobně.

Evropské politiky a regulátory zároveň začal strašit zákon U.S. Cloud Act. Ten v případě kriminální činnosti umožňuje americké vládě chtít po tamních provozovatelích data ukládaná v cloudech, a to i v případě, že jsou uložena mimo území Spojených států. Gaia-X je součástí evropských plánu na takzvanou technologickou suverenitu. Má vytvořit pravidla pro nakládání s daty a zajistit mezi cloudy bezpečnou spolupráci.

„Současní světoví cloudoví hráči dominují technologickým trendům a ovlivňují budoucí vývoj. Důležitá bude interoperabilita,“ popsal Marek Erneker z Českých Radiokomunikací, jež provozují jeden z lokálních cloudů.

Gaia-X má řádově stovky členů a sponzorů. Nejvíce jich pochází ze zakládajících zemí Francie a Německa. Vedle toho jsou na seznamu čínské kolosy Huawei a Alibaba Cloud, největší americké cloudy nebo společnosti, jako jsou AMD, Intel, Oracle a Palantir.

Schopností Palantiru vyhledávat informace ve velkých objemech dat využívají například americké státní složky. I proto jeho zapojení budí vášně. „Je to opravdu zajímavá technologická nezávislost, když Palantir figuruje mezi členy a čínské společnosti mezi sponzory. Žádám Evropskou komisi o vysvětlení,“ uvedla nizozemská europoslankyně Sophie Veldová z frakce ALDE.

Česko zástupce v Gaia-X nemá, tuzemské firmy jsou zdrženlivé. „Projekt nepovažujeme za nutný vzhledem k poměrně plnému trhu cloudových poskytovatelů. Z pohledu obav plynoucích z U.S. Cloud Act to do jisté míry chápeme, ale to, že někteří politici projekt Gaia-X vyzdvihují, nám přijde poněkud přehnané,“ sdělil obchodní ředitel společnosti VSHosting David Lintimer.

Ve vztahu ke Gaia-X působí Svaz průmyslu a dopravy ČR, jehož členy jsou i americké společnosti Google, Microsoft, Amazon, IBM nebo Cisco. Svaz v minulosti projekt Gaia-X kritizoval, protože americkým firmám nebyl umožněn plnohodnotný vstup.

„Situace se řeší na základě národnostního principu. Ten, kdo dodržuje evropské hodnoty, by správně měl mít možnost na evropském trhu spolupracovat,“ namítla viceprezidentka SP ČR a zaměstnankyně IBM Milena Jabůrková.

Svaz a další zákulisní kritici také uvádějí, že Gaia-X je zejména francouzským a německým projektem, do kterého chtějí obě země uměle protlačit vlastní cloudy na úkor volného trhu. Hlavním propagátorem Gaia-X je francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton, dřívější výkonný ředitel francouzského IT obra Atos. Právě tato firma už oznámila, že s další francouzskou firmou OVH postaví nový cloud. OVH na tomtéž spolupracuje s Deutsche Telekomem.

Obavy z projektu vyjádřil také technický ředitel Avastu Michal Pěchouček: „Chci, aby Avast měl za partnera nejlepšího poskytovatele cloudových služeb, který neustále inovuje, ne někoho, kdo je slabý, ale splňuje geopolitická kritéria.“

Do Gaia-X se zapojila slovenská společnost Tachyum, která, jak deník E15 informoval, připravuje výkonný serverový čip. „Do Gaia-X plánujeme dodávat hardware postavený na našem procesoru,“ vzkázal zakladatel firmy Radoslav Danilák.