Extrémně drahé léky se stávají dostupnějšími, díky konkurenci na trhu

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Pacienti, kteří se léčí velice drahými léky ve specializovaných centrech, přibývali loni u Všeobecné zdravotní pojišťovny nejrychleji za posledních pět let. Náklady na jejich léčbu rostly naopak nejpomalejším tempem. Znamená to, že se extrémně drahé léky na rakovinu, vzácné nemoci a další těžké choroby stávají dostupnějšími.

Za loňský rok vzrostly VZP náklady na tyto takzvané centrové léky o 3,21 procenta. Proti předchozím letům, kdy náklady stoupaly o čtrnáct až osmnáct procent, je to výrazné zpomalení. Největší podíl na tom mělo snížení DPH na léky z patnácti na deset procent.

I při odečtení vlivu DPH byl ovšem růst nákladů nižší než nárůst počtu pacientů, což je za posledních pět let poprvé. Speciální léky dostávalo loni 26 tisíc pojištěnců VZP, to je o jedenáct procent více než v předchozím roce.

Speciální léky dostalo loni 26 tisíc pojištěnců VZP, což je meziročně o jedenáct procent více.

Důvodem patrně je, že i do této oblasti přichází po vypršení patentů inovativních přípravků levnější druhá generace léků. Týká se to hlavně biologické léčby, kde se přípravky podobné originálu označují biosimilars. „V roce 2017 a 2018 by se mohla situace stabilizovat, za stejné náklady by se mělo léčit více pacientů,“ uvedl náměstek ředitele VZP Petr Honěk. Dodal, že v revmatologických centrech příchod konkurence loni zlevnil péči o desítky procent.

Na centrové léky už několik let připadá nejrychleji rostoucí podíl nákladů ve zdravotnictví. VZP loni za léky ve specializovaných centrech zaplatila 7,7 miliardy korun.