Firem, které myslí eticky, přibývá. Stejně tak i způsobů, jak je najít

Je opravdu nutné se i na krátké vzdálenosti přesouvat autem?

Je opravdu nutné se i na krátké vzdálenosti přesouvat autem? Zdroj: Česká spořitelna

Mnohé firmy se dnes ohánějí udržitelností a etikou. Zní to pěkně, ale jak poznat, jestli se jedná jen o marketingový tah bez konkrétního obsahu, nebo to společnost myslí opravdu vážně? Naštěstí už existuje mnoho cest, jak si skutečný stav věcí ověřit. A pak se podle něj zařídit.

Každý z nás ovlivňuje životní prostředí

Tak například změna klimatu. Mezi znečišťovatele ovzduší se řadí velké výrobní závody, ale i malí hříšníci. Každý z nás v průběhu svého života přispívá k tvorbě skleníkových plynů – způsobem bydlení, dopravními prostředky, které využívá, frekvencí nákupů i způsobem stravování. Chcete vědět, jaká je vaše uhlíková stopa? A jak jsou na tom firmy ve vašem okolí i ve světě? Řekne vám to kalkulačka na stránkách www.uhlikovastopa.cz.

Nakupování s rozvahou

Každý den používáme stovky druhů spotřebního zboží a konzumujeme nespočet typů potravin. Zajímá vás, jestli jsou bezpečné, šetrné k životnímu prostředí a zda se jejich výrobce chová zodpovědně vůči svým zákazníkům a zaměstnancům? V zahraničí je to běžná praxe. Lidé v rámci životního postoje známého pod pojmem „green living“ pouští do svého života jen produkty těch firem, které naplňují principy etického podnikání.

Životnímu prostředí škodí velké firmy i jednotlivci.Životnímu prostředí škodí velké firmy i jednotlivci. | Česká spořitelna

Užitečným rádcem při nákupech je GoodGuide, elektronický katalog bezpečných produktů, který v současné době zahrnuje víc než 75 000 položek. Formou skenování čárových kódů mobilním telefonem lze díky GoodGuide prověřit až 250 000 druhů zboží. Katalog se zaměřuje také na nadnárodní korporace, a tedy na sortiment, který nabízí i český trh.

Boj proti nucené a dětské práci

Když stojíte ve zkušební kabince a přemýšlíte, zda si koupit ten či onen kousek oblečení, zvažte i skutečnosti zveřejněné informační platformou Free2Work. Naskenováním čárového kódu si můžete ověřit, jaký postoj daná značka zaujímá k nucené a dětské práci.

Stránky Slavery Footprint neziskové organizace Made In A Free World vám dokonce spočítají, kolik osob nucených k práci se podílelo na výrobě předmětů, jimiž se obklopujete. Stačí zadat, jakou elektroniku a kosmetiku používáte, kde bydlíte a z čeho se skládá váš jídelníček, a systém za vás spočítá, jakou „lidskou“ stopu za sebou zanecháváte. Všechno ostatní je už ale na vás.

Ověřte si, jestli váš oblíbený výrobce oblečení neprofituje z vykořisťování.Ověřte si, jestli váš oblíbený výrobce oblečení neprofituje z vykořisťování. | Česká spořitelna

V souladu s etickými principy dnes můžete žít, dokonce i když si chcete spořit na důchod. Česká spořitelna penzijní společnost nabízí svým klientům unikátní Etické penzijní spoření, které jako jediné v ČR zhodnocuje vaše vklady investováním výhradně do firem se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí i k zaměstnancům.

Zjistěte víc o tom, jak můžete eticky žít a zároveň spořit na důchod na www.etickesporeni.cz