Fischerův návrat nevyšel ani v Německu, Fischer Reisen po dvou letech končí

Podnikatel Václav Fischer

Podnikatel Václav Fischer Zdroj: CTK

Když známý podnikatel Václav Fischer v roce 2014 oprašoval v Německu svoji značku cestovní kanceláře Fischer Reisen, plánoval prodeje zájezdů do Středomoří nejen Němcům, ale opět i českým turistům. Jenže pokus o návrat mu zase nevyšel, jeho Fischer Reisen totiž letos zastavila činnost. Důvodem jsou mimo jiné spory kolem povinné záruky proti úpadku.

Na konec Fischerovy berlínské cestovky nedávno upozornil německý portál fvw.com, jemuž Václav Fischer potvrdil, že přestal nabírat rezervace již 28. ledna a poslední zájezdy se uskutečnily mezi únorem až květnem.

Obnovená značka podle Fischera neuspěla proto, že nebyla přijata cestovními agenturami a zákazníky. Jeho firma Fly Fischer, která kancelář Fischer Reisen provozovala, nicméně prý „nemá žádný důvod vyhlásit insolvenci“.

S informací fvw.com však vyplývá, že Fischerově kanceláři se zřejmě moc nedařilo, protože pojišťovna R&V jí loni v listopadu zrušila povinnou pojistku proti úpadku. Přesto podle fvw.com Fischer Reisen dál fungovala a její klienti, kteří si po listopadu rezervovali zájezd, dostávali v rámci voucherů certifikát dokládající ochranu proti úpadku.

Letos v lednu pak velký dovolenkový portál Secret Escapes, který za dva roky prodal kolem šesti tisíc zájezdů Fischer Reisen, zjistil, že cestovka není pojištěná proti úpadku a zrušil s ní spolupráci. Václav Fischer nicméně podle fvw.com tvrdí, že „protiúpadkové“ certifikáty byly platné. „Již v samotném dnes již poněkud postarším článku na FVW je Vaše spekulace ohledně spolupráce se Secret Escapes zodpovězena,“ reagoval Fisher pro E15.cz na žádost o vysvětlení svého vztahu s portálem Secret Escapes.

Podnikatel, bývalý senátor a kdysi také nejpopulárnější český politik chtěl při rozjezdu obnovené cestovky v únoru 2014 opětovně prorazit i na českém trhu. Své zájezdy s odlety z německých letišť začal nabízet přes velké cestovní agentury Invia.cz, Dovolena.cz nebo NaCesty.cz. Zároveň sliboval česky mluvící delegáty v destinacích.

„Dovolena.cz s německou CK Fischer Reisen pana Václava Fischera v letošním roce nespolupracuje. Prodej jejích zájezdů jsme ukončili v závěru loňského listopadu a nemáme bohužel žádné aktuální informace o vývoji jejích aktivit,“ vysvětlil E15.cz Aleš Ondrůj, mluvčí holdingu Student Agency, pod jehož křídla web spadá.

Václav Fischer se podle svého vyjádření odejít z branže rozhodně nechystá. Jeho společnost Fly Fischer bude i nadále zastupovat coby prodejní agent několik hotelů a dopravních firem.

Aktivity Václava Fischera
Václav Fischer založil cestovku Fischer Reisen po emigraci z Československa v roce 1980 v Hamburku. Na začátku 90. let pak úspěšně expandoval do své bývalé vlasti. Jeho tvář, jméno i značka se v té době pro Čechy staly symbolem úspěšného byznysmena a hlavně dovolené v kdysi zapovězených západoevropských přímořských letoviscích. Fischer svoji cestovku v Německu v roce 1996 prodal a investoval do nákupu letadel a další expanze v Česku. Jeho firmy se ale v letech 2002 a 2003 dostaly do potíží a CK Fischer převzala finanční skupina KKCG miliardáře Karla Komárka. Bývalou Fisherovu cestovku v Německu její majitel, aerolinky Condor cestovního giganta Thomase Cooka, zavřel čtyři roky po akvizici, tedy v roce 2000.
V Česku Václav Fischer později své jméno spojil s velkou kanceláří Tomi Tour, v níž působil coby obchodní šéf. V červenci 2009 ale Tommi Tour zkrachovala, přičemž její konec se zařadil mezi největší bankroty v českém cestovním ruchu vůbec.
Fischer na začátku ledna vyhrál u Vrchní soudu v Praze spor o vlastnictví dvou letadel Boeing 737, které konkurzní správce společnosti Charter Air (bývalý Fischer Air) prodal v dražbě. Podle soudu ale letadla do konkurzní podstaty nepatřila. Verdikt Fischerovi otevírá cestu ve sporu s Českem.