Hamilton nastupuje do Ferrari. Strádající stáj F1 má zachránit pilot úspěšný také v byznysu

Lewis Hamilton letos po dlouhých letech a šesti mistrovských titulech opustí stáj F1 Mercedes

Lewis Hamilton letos po dlouhých letech a šesti mistrovských titulech opustí stáj F1 Mercedes Zdroj: ČTK / AP / Frank Augstein

Nuda. Z 22 závodů formule 1 v loňské sezoně vyhrál 21 Red Bull, o šampionu Maxi Verstappenovi bylo jasno dlouho předem. O skutečný spektákl se však soutěž postarala až teď, v období mezi sezonami. Nejúspěšnější pilot v historii královské disciplíny motorsportu Lewis Hamilton opustí Mercedes, se kterým vyhrál šest titulů mistra světa, a od roku 2025 usedne do monopostu legendárního Ferrari. Stáj si od něj slibuje, že jí pomůže vrátit se po dlouhých letech do čela soutěže. Své jméno ale spojuje nejen se špičkovým sportovcem. Hamilton neskrývá své politické názory, které se často promítají i do jeho investorských aktivit.

Jakkoliv ve světě F1 nemá Mercedes, natož pak Red Bull auru blížící se Ferrari, na okruzích legendární stáj dlouhodobě porážejí. Největší slávy se Ferrari těšilo v éře Michaela Schumachera, poslední titul pro ni vybojoval Fin Kimi Räikkönen v roce 2007. Od té doby jsou Italové na suchu.

Neúspěchu se snažili čelit podobně jako nyní s Hamiltonem: lákáním hvězd. Sázka na Sebastiana Vettela ani Fernanda Alonsa ale nevyšla. Neselhali ani tak jezdci jako spíš samotné Ferrari, ať už šlo o nespolehlivost techniky, nebo chyby stratégů týmu během závodů. Hamilton má nekonečné strádání Ferrari ukončit, cena za angažmá nejlepšího z nejlepších však není nízká.

Hamilton v Mercedesu pobírá 35 milionů dolarů ročně (přes osm set milionů korun). V loňské sezoně tak byl druhým nejlépe placeným jezdcem za prvním Verstappenem s 55 miliony. Výše Hamiltonovy budoucí mzdy zatím nebyla oficiálně oznámena, spekuluje se ale o částce mezi 35 a právě 55 miliony. Nutno dodat, že většina ostatních jezdců za účast v soutěži, která má na kontě desítky smrtelných nehod, pobírala loni pouhé jednotky milionů.

Investor v duhové helmě

Hamilton je jedním z mála pilotů formule 1, kteří se nenarodili do bohaté rodiny. Jeho otec měl kdysi hned tři práce najednou, aby mohl Lewis závodit na motokárách. Budoucí šampion už tehdy snil o reprezentování rudých barev Ferrari, v minulých letech se navíc netajil, že by právě v této stáji chtěl hvězdnou kariéru symbolicky uzavřít. Přesto se jeho právě oznámený přestup jeví mnohem spíš jako racionální volba než jako vítězství emocí.

Od roku 2026 se v F1 chystají významné změny pravidel, vozy budou například menší a motory budou smět tankovat jen uhlíkově neutrální paliva. To se nelíbí Red Bullu, který bude muset přestavět svou flotilu, s níž v posledních letech světu F1 dominuje. Naopak Ferrari mohou nová pravidla pomoci, stáj je na vzestupném kurzu a už dříve přivedla z trápícího se Mercedesu velmi uznávaného francouzského inženýra Loïca Serru. Hamilton tak bude mít slušnou šanci přidat osmý titul a Ferrari ukončit roky bez této trofeje.

V miliardářské show F1 byste nenašli jezdce, který je natolik celosvětově známý, platí za celebritu i mimo sportovní kruhy, který ale také budí značné kontroverze. Ferrari nyní spojuje své jméno i s politicky velmi činnou osobností.

Význam klimatických změn, své velké téma, Hamilton podpořil prodejem svého soukromého tryskáče i změnou životního stylu, aby vytvářel nižší uhlíkovou stopu (z formule nicméně zatím nevysedl). Sympatie projevuje hnutí Black Lives Matter a ostře kritizuje porušování lidských práv. Známá je jeho duhová helma, s níž závodil na Blízkém východě, aby vyjádřil nesouhlas se zdejší kriminalizací LGBT+ komunity, nebo vystoupení v Maďarsku proti tamějšímu anti-LGBT zákonu.

Hamilton je ale velmi aktivní i na byznysovém poli. Stal se jedním z investorů do amerického módního časopisu W, spolupracuje s módními značkami Tommy Hilfiger, Puma, kosmetickou L’Oreal, s velkými společnostmi typu Sony, Bose, Petronas, Vodafone nebo Qualcomm. Hamilton se coby vegan, kterého udělal i ze svého buldoka, angažuje také v potravinářském byznysu. Investoval do řetězce Neat Burger, který nabízí bezmasé sendviče, nebo do chilské NotCo, jež prodává pokrmy na rostlinné bázi. Peníze vložil i do newyorské Bowery Farming, největší vertikální farmy v USA.

Akcie Ferrari směřují vzhůru

Majitel formule 1, americká Liberty Media, si tak může mnout ruce. Grandiózní spojení Lewise Hamiltona s Ferrari přiláká ještě více pozornosti k soutěži, které se už tak dobře daří. Podle magazínu Forbes je Liberty Media vůbec nejhodnotnějším sportovním impériem na světě. Jeho hodnota dosahuje 18,2 miliardy dolarů. Pro srovnání: druhá, s hodnotou 15,6 miliardy dolarů, skončila americká skupina Kroenke Sports & Entertainment, pod kterou patří mimo jiné fotbalisté londýnského Arsenalu, hokejisté Colorada Avalanche, mnohé basketbalové či NFL týmy ze zámoří a spousta sportovních arén.

Akcie Ferrari ve čtvrtek 1. února, kdy Hamiltonův přestup potvrdily obě stáje, posílily zhruba o dvanáct procent. Že by měl příchod velké hvězdy až takový vliv? „Přestup Hamiltona nevnímám z pohledu automobilky jako byznysově zásadní zprávu. Určit dopad podobných personálních událostí na valuace akcií bývá vždy obtížné,“ krotí takové úvahy portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Důvodem nárůstu ceny akcií byly v ten samý den zveřejněné hospodářské výsledky automobilky, které „pokořily analytická očekávání, Ferrari navíc oznámilo povzbudivý výhled na rok 2024. Na následující dva roky má prakticky vyprodanou celou produkci,“ upřesňuje Pfeiler. Výrobce luxusních vozů loni zvýšil čistý zisk o třetinu na rekordních jeden a čtvrt miliardy eur. Miliardovou hranici překonal vůbec poprvé.