Hoteliéři utíkají z Karlových Varů

Karlovy Vary

Karlovy Vary Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Cenová válka mezi hotely, které stále vedou boj o klienty, si vybírá oběti i v turisticky nejatraktivnějších lokalitách. Řada hoteliérů v Karlových Varech opouští svůj byznys a snaží se zbavit nemovitostí. Na prodej jsou budovy i v samotném centru lázeňského města. Nejčastěji jde o menší hotely střední kategorie.

Nedaleko Vřídelní kolonády jsou v nabídce hned dva čtyřhvězdičkové hotely Ester a Heluan. Kousek od historického centra hledá nového majitele například hotel Adria, nákladně zrekonstruovaný v roce 2007. Realitní portály ho inzerují za kupní cenu 63 milionů korun.

„V Karlových Varech se kromě Prahy investovalo do nemovitostí nejvíc a hoteliéři nedokážou z nynějších tržeb generovat dostatečný zisk, aby měli na splácení úvěrů. Ty přitom v letech 2004 až 2007 dosahovaly 70 procent investice a někdy i víc,“ vysvětluje analytik KPMG Ondřej Špaček, proč je na prodej tolik hotelů.

„Během filmového festivalu máme téměř obsazeno, ale jinak bývá prázdno,“ potvrzuje recepční z tříhvězdičkového hotelu naproti centru festivalového dění v hotelu Thermal. Kromě ubytovacích zařízení je na prodej i řada restaurací a kaváren. Hospoda se zahrádkou na kolonádě vyjde podle nabídky realitních kanceláří zhruba na šest milionů korun. Za milion je k mání kadeřnictví a kosmetický salon.

Čekání na kupce. Realitní makléři lákají na různé využití
historických domů v centru lázeňského města. Problémy
ale mají hoteliéři i pronajímatelé bytůČekání na kupce. Realitní makléři lákají na různé využití historických domů v centru lázeňského města. Problémy ale mají hoteliéři i pronajímatelé bytů | Foto E15 Anna Vackova

Investoři couvají ze svých projektů

Na realitní trh v centru českého lázeňství dopadla krize. Poté, co v Karlových Varech v uplynulých třech letech výrazně ubylo turistů a lázeňských hostů, přehodnotila řada investorů své záměry.
Zejména menší hotely, které nejsou součástí řetězců a nemají vlastní balneoprovozy, jsou na prodej. „Hotel za méně než polovinu odhadu“ inzeruje několik realitních portálů. Cena za nemovitost poblíž dostihového závodiště a golfu je 17,5 milionu korun. Na téměř 65 milionů přijde koupě hotelu Jadran s luxusním apartmá a 11 pokoji v lázeňské zóně.

Nového majitele hledá i penzion u golfového hřiště Cihelny. „Penzion využívají s oblibou prominentní hosté filmových festivalů a též účastníci golfových turnajů,“ lákají realitní makléři. Několik mediálně sledovaných akcí ročně však na uživení nestačí. „Přestože maximálně osekali provozní náklady, mívají hoteliéři problémy se splácením úvěrů. Hostů sice začíná zvolna přibývat, ale ceny za pokoj nejsou tak vysoké, aby z tržeb zbylo na pokrytí splátek,“ míní analytik poradenské firmy KPMG Ondřej Špaček.
Vysoké úvěry z minulých let tíží také vlastníky činžovních domů a hatí plány developerů.

Za 40 milionů korun se aktuálně nabízí zrekonstruovaná budova s obchody a byty na pěší zóně. Další činžovní dům u Vřídla prodává za víc než sedm milionů korun realitní kancelář Century 21: „Je možné rekolaudovat na hotel, nebo zrekonstruovat na bytový dům. Lze provést i demolici a novou výstavbu, nastavit patro nebo rozšířit současnou stavbu.“

Developeři už se neperou ani o pozemky s vyhlídkou na kolonádu. Za 30 milionů korun je k mání pozemek s projektem i stavebním povolením pro šestipatrový bytový dům. Dál od centra poptávka klesá ještě více. Například developer Central Group na jaře ustoupil od plánu na výstavbu rodinných domů na předměstí Varů.