Hračkářství Bambule převzalo obchody zkrachovalé sítě Puntanela

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Hračkářská síť Puntanela, která ještě minulý rok hlásila tržby přes čtvrt miliardy korun, zkrachovala. Většinu jejích obchodů přebírá konkurenční firma Alltoys, která provozuje obchody Bambule.

Puntanele zlomily vaz vysoké náklady na budování velkoplošných prodejen v nákupních centrech. „V důsledku vysokých investic a nepředpokládaného poklesu obratu se dlužník dostal do situace, že má více věřitelů a závazky po splatnosti více než tři měsíce,“ uvedl v insolvenčním řízení majitel Puntanely Ladislav Vávra. Kolik Puntanela celkově dluží, insolvenční správce ještě zjišťuje.

Tržby Puntanely se v půlce loňského roku propadly zhruba o třetinu na 254 milionů korun, provozní ztrátu firma prohloubila na 21 milionů. A v tuto chvíli začal kolem zraněné oběti kroužit žralok.

„Ačkoli jsem si byl vědom ne vždy vhodného umístění či neúměrné velikosti prodejen Puntanely, rozhodl jsem se pokusit eliminovat tyto hendikepy a převzít obchodní prostory po Puntanele ve větší části obchodních center ve snaze získat tak vyšší podíl na trhu s hračkami,“ řekl deníku E15 vlastník sítě Bambule Jaroslav Novozámský. Síť Bambule buduje Novozámský od roku 2001. Jeho firma se mezitím stala v Česku jedním z hlavních distributorů hraček značek Mattel či Lego. Firma expadovala i na Slovensko. Tam si mimo jiné konkuruje se sítí Dráčik, která zas na oplátku výrazně rozšířila byznys v Česku.

A není jedinou firmou, která se na tuzemský trh s hračkami vrhla ze zahraničí. Letos svou první prodejnu v Česku otevřel polský řetězec Smyk. Ten je součástí maloobchodní sítě EM&F, kterou ovládá skupina Penta spolu s fondem Eastbridge. A stále se čeká na již dříve ohlášený vstup americké sítě Toys „R“ Us.

Zahraniční hráči se pustili do tvrdého souboje s největšími domácími sítěmi. Mezi nimi je jedním z lídrů Pompo kontrolované Vladimírem Šůlou. Kromě Bambule do sebe na trhu buší ještě s obchody Sparkys, které vlastní pražský realitní podnikatel Sebastian Pawlowski se svou ženou Katharine Butlerovou. O jak velký trh se přesně bojuje, informace k dispozici nejsou. Při pohledu na výsledky největších hráčů je však jasné, že jde při prodeji hraček o byznys minimálně v řádu jednotek miliard korun. Zatímco největší prodejce Pompo utržil minulý rok 818 milionů korun, Bambule si z trhu ukrojila 544 milionů a Dráčik v posledních zveřejněných číslech uvedl tržby 677 milionů korun. Poměr provozního zisku k tržbám přitom v branži často stěží překračuje jedno procento. Dráčik byl za předloňský rok dokonce ve ztrátě kolem dvou milionů, v čistém se jeho ztráta dostala dokonce až k deseti milionům.

Na výsledcích hračkářství se kromě konkurence velkých maloobchodních řetězců, které často prodávají hračky jako doplněk k jinému sortimentu, podepisuje také asijská produkce.

Potichu hračkářským rájem