Hudební recenze: Všeličný rockový lektvar Foo Fighers

Kapela v čele s bývalým bubeníkem kultovní Nirvany Davem Grohlem ani na novém albu Medicine at Midnight neztrácí pověstný smysl pro silnou melodii, kytarové riffy či pro gradující tempo.

Kapela v čele s bývalým bubeníkem kultovní Nirvany Davem Grohlem ani na novém albu Medicine at Midnight neztrácí pověstný smysl pro silnou melodii, kytarové riffy či pro gradující tempo. Zdroj: Profimedia

Ostatně hned první týden po vydání na začátku února 2021 album Medicine at Midnight obsadilo první příčku v britské hitparádě prodaných alb Top 100, v domovských Státech pak v Billboard 200 byli třetí.
Dave Grohl je bývalým bubeníkem kultovní Nirvany, ve Foo Fighters však plní roli frontmana, kytaristy, skladatele a zpěváka.
Foo Fighters založil Dave Grohl (druhý zprava) před více než čtvrtstoletím, rok po neslavném konci Nirvany způsobeném úmrtím jejího lídra Kurta Cobeina.
4
Fotogalerie

Američtí Foo Fighters loni oslavili čtvrtstoletí existence a jako dárek si chtěli nadělit jubilejní desátou studiovou desku a turné. Kvůli pandemii se však šňůra koncertů po světě neuskutečnila, album nazvané Medicine at Midnight nakonec se zpožděním vyšlo na začátku února. A čekání na něj nebylo zbytečné.

Ostatně hned první týden po vydání album obsadilo první příčku v britské hitparádě prodaných alb Top 100, v domovských Státech pak v Billboard 200 byli třetí.

Kapela v čele s bývalým bubeníkem kultovní Nirvany Davem Grohlem, jenž ve Foo Fighters plní roli frontmana, zpěváka a kytaristy, stále neztrácí pověstný smysl pro silnou melodii, kytarové riffy či pro gradující tempo.

Je tomu tak třeba v jedné z nejvážnějších písní na albu Waiting on a War, kterou Grohl napsal po nevinném dotazu své dcery, se kterou poslouchal při jízdě do školy autorádio, zda svět opravdu čeká další válka.

Vážných textů je na desce více, jako například No Son of Mine, v níž Grohl zpívá „žádný můj syn nebude pod tlakem, nebude pochodovat na jatka, klečet na kolenou“, nebo Shame Shame. K typickým a také nejlepším skladbám na novince patří hardrockové kousky jako Cloudspotter, již zmíněná Waiting on a War či Holding Poison.

Nové album se ale možná pro některé příznivce překvapivě, a až k jejich nelibosti vydalo i směrem k větší melodičnosti s odkazy na zvuk osmdesátých i dřívějších let. To je případ Making a Fire s poněkud rozjásaným úvodem a s ženským podkresem zpívajícím obligátní „na na na nááá“, titulní Medicine at Midnight, kterou lze zařadit spíše do kategorie poprock, či závěrečné Love Dies Young.

Zcela se pak vymyká pomalá, téměř akustická lennonovská balada Chasing Birds. „Jsou to ještě vůbec Foo Fighters?“ ptají se v diskuzních fórech někteří zklamaní příznivci.

Jsou – a to, že umějí dát dohromady i jiný zvuk než nekonečný příval hardrockových riffů s vypjatým zpěvem, je jim jen k dobru.

FOO FIGHTERS: Medicine at Midnight

Vydal: Roswell Records / RCA Records
Délka: 36:32
Hodnocení: 70%

Podívejte se na oficiální videoklipy Foo Fighters k singlům z nového alba No Son of Mine a Waiting on a War: