Jak alergie leze do peněz: každý třetí doplácí pětistovku ročně

Léky

Léky Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Alergie komplikuje koníčky, sportovní aktivity i společenský život, mnohdy alergikům klesá i pracovní výkon. Alergici často nemohou jíst vše, na co mají chuť. Největšímu počtu alergiků (48 procent) ale vadí hlavně to, že jim alergie „leze do peněz“. Každý třetí pak na svou alergii doplácí zhruba pětistovku ročně, patnáct procent lidí však za ni utratí i více než tři tisícovky ročně. Tvrdí to internetový průzkum webu Lékárna.cz.

Alergici podle průzkumu sahají hluboko do kapes hlavně při úpravách svého bydlení alergiím na míru. Investice vyčíslují v řádu desetitisíců korun, ale i několika milionů korun za koupi nových nemovitostí, pokud trpí například alergiemi na plíseň. Průzkum ukázal, že 41 procent lidí už své bydlení kvůli alergiím upravovalo, nejčastěji investovali do antialergických ložnic – rozloučili s koberci a textiliemi, květinami, vyhodili péřové deky a pořídili ty antialergické, vyměnili matrace, nakupovali ionizátory, čističky vzduchu, zvlhčovače, postřiky proti alergenům, vysavače.

Kvůli alergii na plísně jsou lidé ochotni měnit bydliště, investovat do speciálních nátěrů pod omítky, protipylových sítí nebo staví nábytek dále od zdí. Mnozí používají sušičky, speciální kosmetiku a drogerii. Tržby za volně prodejné léčivé přípravky na alergie prý vzrostly jenom v případě největší české online lékárny Lékárna.cz meziročně o 25 procent.

Oběťmi alergií jsou také zahrady („nevysazujeme stromy ani nic kvetoucího“), domácí zvířata („museli jsme darovat domácí zvířata“, „vyměnili jsme chlupaté domácí mazlíčky za zvířata bez srsti“, „vystěhovali jsme chlupáče do zahrady“) i hračky („plyšáky pro děti ošetřujeme pobytem v mrazáku“). Odpovědi do průzkumu poskytlo 1066 osob, z nichž dvě třetiny samy nějakou alergií trpěly.

 

Vzdělání jednoho lékaře stojí 800 tisíc korun, tvrdí děkan Šedo

Analýza VZP: Pacient po transplantaci ledviny stojí ročně o půl milionu méně než na dialýze

Léčba nebo sociálka