Jídlo zdražilo za dva roky o 15 procent

České uzeniny

České uzeniny Zdroj: profimedia.cz

Češi už léta utrácejí stále více za potraviny, a to i během recese. Jen za poslední dva roky potraviny podražily o 15 procent. Pro důvody nemusíme chodit daleko: stačí nahlédnout do domácí parlamentní agendy. Za třetinu růstu může podle expertů vláda skrze dvojí zvýšení základní sazby DPH.

„Zbylé dvě třetiny lze připsat na vrub evropské neúrodě, ale i vysokým cenám elektřiny, které trápí zejména pekaře,“ uvádí Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Potraviny tak dávají rozpočtům domácností stále více zabrat: zatímco reálné mzdy v Česku v posledních třech letech klesají, ceny potravin rostou v průměru o pět procent ročně. Nejsilnější šok v cenách potravin Češi zažívají od října loňského roku.

Také letošní červen dokázal důkladně provětrat české peněženky. Celý spotřební koš oproti předchozímu měsíci podražil o 0,4 procenta. Kdo by doufal, že za vyššími cenami stojí polevující recese a rostoucí nákupní apetit, mýlil by se. Na vině je především opět růst cen potravin. Podle statistiků zdražily jen za červen o více než tři procenta.

„Za růstem cen stojí především bramborový efekt. Začaly se prodávat nové brambory, které jsou podstatně dražší než loňské,“ vysvětluje Vladimír Pikora z Next Finance. Spotřebitelé v červnu zaplatili za brambory o 91,8 procenta více než loni.

Ceny potravinCeny potravin | E15Zdroj: ČSÚ

I nadále tak platí, že inflace v Čechách je ze značné míry živa jen z daní a potravin. Chudokrevná spotřebitelská poptávka zatím vodou na mlýn ziskuchtivým obchodníkům není a podle expertů ani hned tak nebude. „Inflaci v Česku brání recese a s ní spojená slabá vyjednávací pozice zaměstnanců oproti zaměstnavatelům,“ uvádí Sobíšek.

Experti soudí, že letos ceny potravin konečně zpomalí, na polích má být po několikaleté letargii konečně živěji. „Růst cen potravin by se měl letos zpomalit, především díky lepší očekávané úrodě,“ dodává Sobíšek.

Díky aktuálním číslům slábnou v ČNB i argumenty stoupenců intervence na oslabení koruny. Strašák jménem deflace byl alespoň prozatím zažehnán a devizové trhy sází na to, že ČNB silnější domácí měnu přejde bez povšimnutí. „Odhodlání centrálních bankéřů intervenovat proti koruně vyplývající z posledního jednání ČNB by tak mohlo mírně polevit,“ uvádí Patrik Rožumberský z UniCredit.

Běžné ceny potravin rostou, akční naopak klesají