Kodak má na kahánku, požádal o ochranu před věřiteli

Kodak

Kodak Zdroj: flickr/Takayuki Miki

Americký průkopník fotografické techniky Eastman Kodak požádal ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. Firma, která patří mezi nejznámější americké značky, již delší dobu bojuje s nedostatkem financí na svůj provoz. Propadá se jí totiž prodej, protože zaostala za konkurencí při přechodu na digitální technologie. Bankrot se netýká dceřiných firem Kodaku mimo Spojené státy.

Společnost plánuje v rámci ochrany před věřiteli pokračovat v činnosti a dokončit dlouho plánovanou restrukturalizaci, v rámci které se chce stát prodejcem spotřebních produktů, jako fotoaparátů a tiskáren. Zajistila si na svůj provoz úvěr 950 milionů dolarů (18,8 miliardy korun) od Citigroup, napsala agentura Reuters.

„Představenstvo a celé nejvyšší vedení jednomyslně věří, že je to nutný krok a správná věc pro budoucnost Kodaku,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva a generální ředitel firmy Antonio Perez. Díky úvěru a soudní ochraně před věřiteli Kodak získá potřebný čas, aby našel kupce na svých 1100 digitálních patentů, které jsou nejcennějším majetkem firmy, a mohl dokončit reorganizaci a nadále vyplácet svých 17 tisíc zaměstnanců. Firma také zřejmě bude usilovat o dohodu o restrukturalizaci dluhu.

Na konci září celkový majetek skupiny činil 5,1 miliardy dolarů a její závazky 6,75 miliardy dolarů. Kodak měl na konci září v hotovosti pouhých 862 milionů dolarů.

Tržní hodnota firmy se prudce snížila na 150 milionů USD z 31 miliard USD před 15 lety. V letech 1930 až 2004 byly akcie firmy součástí hlavního burzovního indexu a v roce 1997 se jejich cena pohybovala kolem 90 dolarů. Na počátku letošního roku již byla nižší než dolar.

Kodak kdysi dominoval fotografickému průmyslu a jeho film byl i předmětem populární písně Paula Simona. Nedokázal však rychle přijmout modernější technologie, jako je digitální fotoaparát. Ironií je, že tento výrobek sám vymyslel.

Perez se v uplynulých letech snažil přetransformovat firmu a nasměrovat ji na spotřební elektroniku a tiskárny. Nepodařilo se mu však obnovit ziskovost a zastavit odliv peněz a firma nebyla schopná plnit závazky plynoucí z penzijního pojištění a dalších výhod pro současné i bývalé zaměstnance. Kodak byl ve ztrátách od roku 2007.

Kodak byl původně rozdělen do segmentů tradičních filmů a fotopapírů, digitálního zobrazování a grafických komunikací, kam patřil například rychle vzrůstající segment tiskáren. Na počátku roku však firma oznámila, že zjednoduší svoji strukturu a bude mít místo tří pouze dvě divize, komerční a spotřebitelskou. Za své aktivity si firma stanovila výrobu tiskáren, fotografického softwaru a obalů. Kodak do těchto oblastí investoval od roku 2005 stovky milionů dolarů a do roku 2013 plánuje tržby těchto aktivit zdvojnásobit na téměř dvě miliardy dolarů. Tvořily by pak 25 procent firemních tržeb. Firma Kodak působí na trhu více než 130 let. Mimo jiné vynalezla přenosný fotoaparát a přinesla světu první fotky z Měsíce. Na filmy Kodaku bylo natočeno také více než 80 snímků, které získaly Oscara.

V roce 1994 se od Kodaku oddělily jeho chemické aktivity a vznikla společnost Eastman Chemical.

KodakKodak | profimedia.cz

Ikona amerického průmyslu zřejmě končí
Kodak byl v roce 1888 první firmou, která uvedla na trh fotoaparát určený pro masový trh, a od té doby se název Kodak, doplněný typickou žlutou barvou, stal jedním ze symbolů fotografického průmyslu. V dobách své největší slávy byla 131 let stará společnost ikonou amerického průmyslu, ale s příchodem digitálních přístrojů a později i kamer firma začala ztrácet náskok a nakonec se dostala do velkých potíží. Dnes požádala o ochranu před věřiteli. Již v roce 1975 se přitom zrodil v dílnách Kodaku první předchůdce dnešních digitálních fotoaparátů.
Nástup digitální fotografie otřásl pozicí i řady dalších tradičních výrobců analogových filmů a fotoaparátů. Většina z nich prošla bolestivou restrukturalizací, například Konica se sloučila s konkurenční Minoltou, nová společnost pak v roce 2006 oznámila svůj odchod z fotografické oblasti a nyní se soustřeďuje na výrobu tiskáren či zdravotnických zařízení. Známý výrobce instantních fotoaparátů Polaroid dokonce prošel v roce 2001 bankrotem.
Další tradiční výrobce, firma Agfa, prodal v roce 2004 svoji divizi fotografických filmů a zaměřila se hlavně na zobrazovací technologie pro průmysl a zdravotnictví. Prodaná divize pod názvem AgfaPhoto se dostala po roce do konkurzu, nyní existuje společnost AgfaPhoto Holding, která poskytuje licenci na užívání slavného jména různým firmám pro jejich fotografické výrobky.
Jméno Kodak bylo původně pouze názvem výrobku firmy Eastman Dry Plate Company, kterou v roce 1881 založili vynálezce George Eastman a obchodník Henry Strong. Fotoaparát na svitkový film byl však natolik úspěšný, že se později stal součástí názvu firmy. Současné jméno Eastman Kodak si firma zaregistrovala v roce 1892.