Kupte si kus historie. Novozélandský byznysmen prodává českou L-29

Letoun L-29 Delfín podnikatele Roba Younga

Letoun L-29 Delfín podnikatele Roba Younga Zdroj: trademe.co.nz

Letoun L-29 Delfín podnikatele Roba Younga
Letoun L-29 Delfín podnikatele Roba Younga
Letoun L-29 Delfín podnikatele Roba Younga
Letoun L-29 Delfín podnikatele Roba Younga
Letoun L-29 Delfín podnikatele Roba Younga
8
Fotogalerie
Před několika lety si podnikatel z Nového Zélandu Rob Young pořídil dva plně funkční proudové letouny L-29 Delfín české výroby. Teď ale zjistil, že oba najednou nepotřebuje, jejich provoz totiž není zrovna laciný, minuta letu vyjde na desítky dolarů. Jedno letadlo proto začal nabízet přes aukční portál Trade Me, přičemž cenu nastavil na 179 tisíc novozélandských dolarů (přes tři miliony korun).

Inzerát na webu Trade Me, což je novozélandská obdoba eBay nebo Aukra, vzbudil velkou pozornost, prohlédlo si ho už kolem 130 tisíc zvědavců. „Reakce jsou podivné, nejsou míněny vážně. Jeden člověk se mě ptal, jestli bych to nechtěl vyměnit za Ford Zephyr,“ citoval Younga zpravodajský server Stuff.co.nz.

Podzvukový stroj L-29 byl určený pro výcvik vojenských pilotů, Aero Vodochody ho vyrábělo v letech 1963 až 1974. Celkem továrnu opustilo tři a půl tisíce kusů. Desítky jich stále ještě létá zejména pod privátními vlastníky na přehlídkách nebo leteckých soutěžích. Vzdušné síly jednotlivých států používají tyto stíhačky už jen velmi málo.

Rob Young si prvního dvoumístného delfína koupil v roce 2008 a druhého, identického, o tři roky později. Původního vlastníka nezná, ale obě letadla údajně pocházela odněkud z někdejšího sovětského bloku. Young nevlastní pilotní průkaz, nicméně podle něj to není problém, protože piloti prý stojí fronty na to, aby se mohli proletět bývalou vojenskou stíhačkou.

Český stroj dosahuje rychlosti až 800 kilometrů za hodinu a spotřebuje tisíc litrů paliva za hodinu. Pouhá jedna minuta letu tak vychází na 32 novozélandských dolarů (553 korun). „Jejich provoz stojí zatraceně hodně peněz,“ doplnil byznysmen původem z Británie, který však žije na Novém Zélandu, kde v roce 2002 založil cestovní kancelář pro luxusní dovolené Exclusive Travel Group.

Obě letadla mají na Zélandu povolení pro zážitkové lety. Young v inzerátu tvrdí, že si za minutu „jízdy“ účtuje kolem 100 dolarů (přes 1700 korun), navíc přítomnost stíhačky přitahuje pozornost davů. Pro srovnání: české zážitkové firmy za let delfínem žádají zhruba třetinovou částku, než o jaké hovoří novozélandský byznysmen. Letoun je podle Younga schopen provozu nejméně dalších 20 let, pokud ho podnikatel neprodá, zvažuje jeho umístění do muzea.