Největší podvod Aljašky? Právník utrácel za raketomety nebo české L-39

Ilustrační foto vysloužilého letounu L-39 Albatros

Ilustrační foto vysloužilého letounu L-39 Albatros Zdroj: Dominik Bachurek/E15

Jako velmi bizarní by se dal označit americký skandál spojený s někdejším aljašským prokurátorem Markem Averym, který coby správce svěřenského fondu bohaté vdovy podle obžaloby zpronevěřil 52 milionů dolarů. Údajně jeden z největších podvodů v dějinách Aljašky se nyní opět dostal před soudní tribunál. Avory utrácel vysoké částky za obskurní věci, nakoupil třeba ruské raketomety nebo flotilu starých českých tryskáčů L-39 Albatros.

Čtyřiapadesátiletý Mark James Avery byl již jednou za své působení ve fondu odsouzen, osmiletý trest vězení nastoupil v dubnu 2008. Později ale verdikt úspěšně napadl a v roce 2013 se dostal na svobodu. Federální porota ho ale znovu obvinila a tento měsíc u soudu v metropoli Aljašky Anchorage odstartoval druhý proces.

Žalobci tvrdí, že Avery zneužil svoji pozici správce fondu May Smith Trust a zmíněných 52 milionů dolarů si vzal pro vlastní potřebu. Podle obhajoby šlo však o půjčku, kterou získal v roce 2005 se souhlasem dalších dvou správců, aby rozjel privátní charterové aerolinky.

„Nechtěl lhát nebo podvodem získat peníze. Byla to investice Avenca,“ řekl podle amerických médií u soudu Averyho advokát Michael Dieni s odkazem na bahamskou firmu spravující aktiva fondu.

Avery skutečně měl od kolegů svolení vzít si půjčku k rozjetí leteckého byznysu. Proto mohl za osm milionů dolarů koupit aljašskou leteckou firmu plus dva korporátní tryskáče a z těchto aktiv vytvořit společnost Security Aviation. Jenže následně podle žaloby začal peníze využívat pro osobní výdaje a zároveň pořizoval věci, které nesouvisely se schváleným podnikáním.

Mimořádné nákupy

Celých 52 milionů dolarů, tedy podle současného kurzu téměř 1,3 miliardy korun, stačil Avery, lidově řečeno, rozfofrovat za pouhý půlrok. Koupil třeba 12 proudových letounů L-39 Albatros české výroby, pět bojových letadel z druhé světové války, helikoptéry, dva ruské raketomety ještě ze sovětské éry, námořní hlídkový člun, nebo luxusní jachtu.

Obří nákupy často vojenského materiálu vzbudily na Aljašce rozruch a v roce 2006 upoutaly také pozornost vyšetřovatelů z FBI. „Anchorage je malé město,“ poznamenal pro média asistent amerického žalobce Steve Skrocki. „Tento typ výdajů v tak krátké době byl mimořádný. Mluvíme o útratě 52 milionů za šest měsíců,“ dodal Skrocki. Averyho také nakonec zažalovali i zbývající dva správci May Smith Trust.

Původně prokurátor Mark Avery převzal praxi právníka rodinných fondů po svém otci, který nečekaně zemřel v roce 2001. Dřívější Averyho advokát Scott Dattan přešlapy svého klienta omlouval tím, že se mu z nové role a hlavně částek, které spravoval, zatočila hlava. „Zapomněl na zdravé základy podnikání,“ konstatoval Scott Dattan během prvního procesu v roce 2007.

Peníze po těžařském magnátovi
Svěřenský fond May Smith Trust založila v roce May Wong Smithová, vdova po australském těžařském magnátovi Stanley Smithovi, a vložila do něj 150 milionů dolarů. Dalších 350 milionů pak dala do nadace May and Stanley Smith Charitable Trust. Oba tyto fondy řídili tři správci, mezi které patřil prominentní právník Luther Avery, po jehož smrti v roce 2001 funkci převzal syn Mark Avery. May Smithová na počátku 90. let začala trpět demencí a v červenci 2006 zemřela. Hned poté dva správci fondů Averyho zažalovali kvůli údajné zpronevěře peněz pro vlastní účely.

V Anchorage nikdo nechápal, proč Avery dělá takové investice. Podle obhajoby se nechtěl obohatit, ale vsadil na špatného obchodního partnera. Tím byl Robert Kane, s nímž se Avery dal dohromady a z jehož hlavy údajně pocházely mimo jiné nápady na investice do zbraní.

Kane, který si nechal říkat Velitel, prý Averymu namluvil, že pracoval pro CIA a FBI a má přístup k milionům dolarů na účtech v zámoří. „Byl to bezcitný lhář,“ uvedl na adresu Kanea obhájce Dieni, zatímco se u soudu promítala fotografie Kanea v bílé vojenské uniformě z Filipín ověšené pruhy a medailemi. „Vyznamenání na hrudi nejsou skutečné, jde o napodobeniny z cukroví,“ dodal Dieni.

Robert Kane byl stavitelem vzdušných zámků. Například proudové letouny L-39 chtěl pronajímat filipínské nebo americké armádě pro výcvik pilotů, další možností bylo jejich využití pro humanitární účely v Africe. Podle svědků ale zůstalo pouze u plánů a ze starých českých tryskáčů, které byly ve špatném stavu, neměla firma vůbec žádný příjem.

Na konci roku 2005 Averymu došla hotovost, začal tedy majetek společnosti rozprodávat za podnákladové ceny. V květnu 2006 nakonec úřady firmu Security Aviation uzavřely. Neúspěšný byznysmen Mark Avery pak ještě před prvním soudem skončil v osobním bankrotu.

Svěřenský fond: pomocník, nebo zločinec?