Léky na recept přes web? Prý to prospěje seniorům

Elektronické předpisy na léky. Ilustrační foto

Elektronické předpisy na léky. Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Trojice internetových lékáren v čele s jedničkou Lekarna.cz se zformovala, aby prosadila umožnění prodeje léků na recept přes internet. Jejich Česká asociace provozovatelů internetových lékáren (ČAPIL) začne jednat s poslanci o změně zákona. „Jestli se to podaří od příštího roku, za pět let nebo později, není podstatné. Může to české lékárenství posunout dopředu,“ říká zakladatel Lekarna.cz Vladimír Finsterle.

Kromě něj je mezi zakladateli sdružení ještě zástupce Apotek.cz Pavel Vajskebr a za síť zdravotnických zařízení EUC Pavel Janda. Konkrétní návrh zatím v ruce nemají, chtějí vyjednávat o jasných pravidlech. Včetně toho, jakou formou by internetová lékárna musela při výdeji zajistit dostatek informací.

„Vystavovat pacienty riziku jen proto, že internetoví obchodníci chtějí pod rouškou péče o pacienty rozšířit svůj sortiment a zvýšit své zisky, není na místě,“ uvádí Česká lékárnická komora.

Podle Finsterleho se zákazníci internetové lékárny často ptají, jestli by mohli poslat recept. Internetový prodej léků na recept by podle něj zlepšil dostupnost léků zejména pro seniory a postižené, ale také pro zaměstnané lidi. „Něco jiného je dostupnost lékáren v krajských městech a něco jiného pohraniční odlehlejší oblasti,“ poznamenal Jan Hůlek z EUC. Ta provozuje mimo jiné nemocnici a lékárnu ve frýdlantském výběžku.

Zavedení internetového prodeje léků na recept má však významné odpůrce. Předně Českou lékárnickou komoru, která je garantem odborné lékárenské péče. „Výdej léčivých přípravků na recept lékárníkem přímo pacientovi není samoúčelný, ale zajišťuje především správné a bezpečné užívání léků,“ upozorňuje komora. „Vystavovat pacienty riziku jen proto, že internetoví obchodníci chtějí pod rouškou péče o pacienty rozšířit svůj sortiment a zvýšit své zisky, není na místě,“ uvádí.

Také představitelé největší sítě kamenných lékáren Dr. Max již dříve uvedli, že jsou proti umožnění internetového prodeje léků na recept. I podle nich to může představovat riziko pro pacienty. Stejně tak ani lidé z druhé největší sítě, Benu, změnu nepodporují.

Příjmy lékáren stagnují, internetové lékárny rostou

Tržby českých internetových lékáren tvoří podle odhadů kolem dvou miliard korun ročně a rostou dvouciferným tempem. Naproti tomu příjmy kamenných lékáren spíše stagnují. Souvisí to se zrušením regulačních poplatků a s tím, jak drží stát ceny léků na recept nízko.

V kamenných lékárnách tvoří příjem z receptových léků stále dvě třetiny příjmů. Uvolnění prodeje receptových léků by pro internetové lékárny mohlo znamenat významný impuls.

Podle Finsterleho by se v prvních letech přes internet v Česku prodávalo jen několik málo procent léků vázaných na lékařský předpis. V jiných zemích je to i deset procent. Zhruba v polovině evropských zemí je internetový prodej léků na recept povolen, včetně sousedního Německa.

Čtěte rozhovor s Michalem Macourkem z BENU v úterý 28. 6. v deníku E15