Lidé méně nakupují, tržby obchodníků klesly v červnu v celé Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Penta

Červnové povodně se projevily i na ochotě lidí utrácet. Maloobchodní tržby v Česku tak po dvouměsíčním růstu opět klesly. V červnu se meziročně snížily o 2,7 procenta po květnovém zvýšení o 1,2 procenta. Horší výsledky ohlásily obchody i prodejci aut.

Propad tržeb obchodníků byl částečně dán nižším počtem pracovních dní o jeden den proti loňskému červnu, podle analytiků se na tržbách negativně podepsaly i povodně. „Lidé měli bohužel jiné starosti, než nakupovat. Naopak v dalších měsících by opravy po povodních mohly maloobchodu trochu pomoci,“ uvedla hlavní ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank.

Nízké tržby maloobchodu stále odrážejí obezřetné chování nakupujících, kteří raději šetří, než aby utráceli za zboží které nutně nepotřebují. „Češi se do nákupů nehrnou, řídí se především podle ceny a vyhledávají slevy a zboží v akcích. Tato skutečnost je z velké části důsledkem vývoje domácí ekonomiky, rostoucí nezaměstnanosti a klesajících reálných příjmů nadpoloviční většiny domácností,“ upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

I přes pokles ukazují červnové údaje na zlepšující se ekonomickou situaci v České republice. „Vezmeme-li do úvahy krátkodobý negativní vliv povodní, nejsou červnová data z maloobchodu špatným výsledkem a dohromady s údaji z předchozích měsíců potvrzují, že se česká ekonomika začíná zotavovat z rok a půl trvající recese,“ uvedl.

Snížení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil pokles prodeje potravin v nespecializovaných i specializovaných prodejnách. Kvůli tomu podnikům se 100 a více zaměstnanci, kam patří zejména obchodní řetězce, tržby klesly o 3,6 procenta. Výraznější růst naopak zaznamenal prodej zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby a o 18,4 procenta.

Maloobchodní tržby ve srovnání se sousedními státy a EUMaloobchodní tržby ve srovnání se sousedními státy a EU Za celé 2. čtvrtletí tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu reálně meziročně stagnovaly. V motoristickém segmentu vzrostly, v samotném maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot klesly.

Tržby obchodníků klesly v celé Evropské unii

Maloobchodní tržby klesly v zemích eurozóny i v celé Evropské unii. V sedmnácti zemích eura tržby klesly o půl procenta po květnovém růstu o více než procento. V celé evropské sedmadvacítce klesly o 0,3 procenta, zatímco v květnu se zvýšily o 1,3 procenta. Ve svém nejnovějším odhadu to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

K meziměsíčnímu poklesu přispěly obchody s potravinami, nápoji a tabákovými výrobky, kde se obrat v eurozóně i v celé EU snížil shodně o 0,6 procenta. Obrat obchodů z nepotravinářského sektoru pak v eurozóně klesl o 0,2 procenta, na úrovni sedmadvacítky zůstal stabilní.

Z jednotlivých členských zemí největší pokles maloobchodních tržeb zaznamenalo Estonsko, Maďarsko a Rakousko. O 1,8 procenta naopak maloobchodní tržby stouply na Maltě, což byl meziměsíčně nejvyšší nárůst ze zemí, odkud má Eurostat údaje k dispozici.

V meziročním srovnání pak maloobchodní tržby v eurozóně klesly o 0,9 procenta. V celé EU ale meziročně zaznamenaly nárůst o 0,1 procenta.

Tržby obchodů s potravinami, tabákem a nápoji klesly v EU a v eurozóně i v meziročním srovnání. V eurozóně se přitom snížil i obrat obchodů s nepotravinářským zbožím. Ten však v celé EU meziročně stoupl, a to o 1,2 procenta.