Maďarské lázně se předhánějí v investicích

lázně v Maďarsku

lázně v Maďarsku Zdroj: profimedia.cz

Termální lázně Lipót na severozápadě Maďarska nedaleko slovenských hranic se rozšíří o špičkový kempink. Měkkou vodu vhodnou k léčení revmatu a jiných nemocí pohybového ústrojí tak bude možné využívat po celý rok, nejen v sezoně od května do října. Investice přesáhne 130 milionů forintů (zhruba 11,2 milionu korun), které lázně získaly z projektu Nové Maďarsko.

V obci Demjén v župě Heves na severovýchodě Maďarska zase investují dvě miliardy forintů z unijních i domácích zdrojů na výstavbu lázní a hotelu, aby využili čerstvě objevenou termální vodu. A ve městě Szekszárd ve středním Maďarsku na břehu Dunaje dokončili nedávno koupaliště s osmi bazény. Potřebných 1,3 miliardy forintů zajistila vodárenská společnost.

To jsou jen některé příklady intenzivní výstavby a obnovy tradičních i novějších maďarských lázní. Příčinou boomu je vládní záměr postupně pro lázně zavést týž pětihvězdičkový systém, jaký platí pro hotely. Vzniká tak jednotná ochranná značka lázní, která hostům usnadní orientaci.

Účast v systému hodnocení je dobrovolná. Zatím ale nejsou k dispozici údaje o tom, kolik z 385 termálních, léčebných a wellness lázní této možnosti využije. Konkurence mezi domácími, ale i zahraničními lázněmi je však obrovská, což odůvodňuje vysoké rekonstrukční náklady.

Prezident a generální ředitel společnosti Spa Hungary Holding Imre Kocsis s optimismem hovoří o další investici ve městě Agárd u jezera Velence, necelých padesát kilometrů jihozápadně od Budapešti. „Od rozvoje léčebných a termálních lázní v Agárdu v hodnotě 235 milionů forintů očekáváme růst počtu návštěvníků. Momentálně je to 450 tisíc ročně, zvýšení by mohlo být desetiprocentní,“ uvedl.

Čtěte také:

Maďarsko: Balatonská balada

Ruský medvěd se chce koupat v Maďarsku

Lázně zaznamenaly rekordní rok, letos se bojí úbytku českých klientů

Loni byl obrat lázní 480 milionů forintů, letos se očekává nárůst o padesát až šedesát milionů forintů. „Podle našich výpočtů se tato investice vrátí zhruba za dva až tři roky,“ věří Kocsis.

Německý charter přímo do Hévizu

Maďarská turistická společnost uvedla, že domácí turisté či pacienti dávají přednost lázním Hajdúszoboszló, Héviz, Zalakaros a Bükfürdő. U cizinců jsou nejpopulárnější Héviz, Bükfürdő, Sárvár a Hajdúszoboszló. Do Hévizu se mohou zahraniční klienti, hlavně z Německa, dostat přímými charterovými linkami. Loni vzrostl počet nocí strávených v západomaďarských lázeňských městech na pět milionů.