Majitelé lékáren žádají aspoň půl miliardy na přežití

Lékárna, ilustrační foto

Lékárna, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Provozovatelé lékáren se na poslední chvíli snaží získat od zdravotních pojišťoven na příští rok stamiliony korun navíc. Pokud nedostanou přidáno, jsou prý kvůli úsporám z veřejného pojištění stovky lékáren ohrožené.

Základní kolo rozhovorů o platbách za vydání léku na recept sice zkrachovala, obě strany se ale domluvily na další mimořádné schůzce. „Začalo se to přibližovat k dohodě, za nás jsme připraveni ke kompromisnímu řešení,“ řekl koordinátor vyjednávání předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Dosud lékárny i pojišťovny ústupky odmítaly. Pokud se do 19. června nedohodnou, rozhodně o penězích pro lékárny ministerstvo zdravotnictví.

Zástupci asociace lékárenských řetězců před několika dny vyzvali vyjednavače, ať se pokusí dohodnout alespoň 15 korun za položku na receptu. To by pro lékárny znamenalo půl miliardy korun příští rok navíc. Lékárny původně požadovaly miliardu korun navíc za platby za výdej léků na recept.

Nyní dostávají devět korun za položku na receptu, chtějí 20 korun. Zdravotní pojišťovny místo toho nabízely zvýšit regulovanou marži u levnějších léků. To ale lékárníci odmítli. Když první kola jednání zkrachovala, vložil se do věci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, a vyzval obě strany ke konstruktivnímu jednání.

O současné podobě medicíny a zdravotnictví se více dočtete v magazínu E15 Premium Jak žít 120 let. Objednávejte jej zde >>>

Video placeholde
E15 Premium - Jak žít 120 let • E15

Ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Radovan Kouřil uvedl, že ústupky možné jsou, ale na zvýšení platby za vydání léků o desítky procent pojišťovny přistoupit nemohou. „Šance na dohodu je, pokud se nám podaří najít jiné řešení,“ řekl Kouřil.

Podle České lékárnické komory bylo v posledních pěti letech uzavřeno čtyřicet „jedinečných“ lékáren, tedy lékáren v místech, kde jiná není.


Lékárníci nejsou jedinou potenciálně ohroženou profesí mimo větší města. Jak se žije a jak fungují venkovští lékaři? Více zjistěte v sérii článků na Blesk.cz >>> 


Pokud příští rok nedostanou lékárníci od zdravotních pojišťoven pět procent přidáno, je podle komory ohroženo dalších 600 jedinečných lékáren, další odloučené pobočky na vesnicích i samostatné lékárny ve městech.

„Typická nezávislá lékárna na malém městě není schopná ekonomicky čelit nadnárodním řetězcům,“ říká Hampel. Příjmy lékárníků podle lékárnické komory klesly od roku 2010 o 7,7 procenta.

Klesly totiž regulované ceny léků na recept, ze kterých se lékárnám počítá marže, navíc byly zrušeny a jen částečně kompenzovány regulační poplatky v lékárnách.

Tyto regulované příjmy z léků na recept jsou významnější pro menší lékárny. Ty řetězcové mají větší podíl tržeb z volně prodejných přípravků a doplňkového zboží. Právě soustředěním na kosmetiku a vitaminy kompenzují řetězce několikaleté ztráty příjmů z léků na recept. Největší síť lékáren u nás, Dr. Max, má z volného prodeje 40 procent tržeb.