Rozdělování peněz na péči vrcholí. Záchranky nepokryjí ani růst platů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Většině zdravotnických zařízení porostou příští rok příjmy za péči o pět procent. Dohodla se na tom v minulých dnech se zdravotními pojišťovnami.

Plošné zvyšování platů lékařů a sester nemá podporu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a premiéra Andreje Babiše (oba v demisi). Vyplynulo to včera z jejich jednání s řediteli nemocnic.

Platy zdravotníků jsou klíčovým bodem, který komplikuje jednání nemocnic a zdravotních pojišťoven o výši úhrad za péči na příští rok. Nemocnice se zdráhají přistoupit na pětiprocentní nárůst plateb, které nabízejí zdravotní pojišťovny, dřív než se rozhodne o požadavku zdravotnických odborů na desetiprocentní zvýšení platů.

Premiér Babiš včera prohlásil, že vláda počítá se zvyšováním platů, ale plošné navýšení tarifů pro všechny nepovažuje za motivační. „Podle našich dat je nejkritičtější situace u zdravotních sester ve směnném provozu u lůžek. U této skupiny bychom chtěli navýšit příplatek za směnnost,“ uvedl Vojtěch. Tento bonus byl loni navýšen z několika stokorun až o dva tisíce.

Většina poskytovatelů zdravotních služeb se už na tom, kolik jim zaplatí za péči v roce 2019, se zdravotními pojišťovnami předběžně domluvila. Jednání už podle informací deníku E15 uzavřeli zástupci stomatologů, ambulantních specialistů, praktických lékařů, záchranky, dopravní služby, lázní i domácí péče. Většinou přistoupili na pětiprocentní nárůst plateb.

Pokud se pojišťovny se zdravotnickými zařízeními nedohodnou, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. To v předchozích letech přidávalo hlavně nemocnicím právě na vyšší platy, to nyní končí.

Tak širokou dohodu jako je letos nepamatují ani dlouholetí účastníci těchto dohodovacích řízení. „Ke všem přistupujeme stejně,“ řekl Jiří Mrázek ředitel odboru úhrad Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podle odhadu by příští rok měly dosáhnout příjmy zdravotních pojišťoven 319 miliard korun, o osmnáct miliard korun více než se odhaduje pro letošek.

U praktických lékařů bude nárůst směřovat hlavně k lékařům, kteří si více zvou pacienty na preventivní kontroly a očkování, případně dělají více zdravotních úkonů nad rámec základní péče.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů si tedy polepší ti, kteří dělají víc práce, včetně lékařů z odlehlejších oblastí, kde je hůř dostupná specializovaná péče.

Ambulantní lékaři se snažili vyjednat šestiprocentní navýšení úhrad. Nakonec souhlasili s tím, že mezi ně půjde dohromady pět procent navíc, ale ti z nich, kteří se vzdělávají a mají otevřeno alespoň dva dny v týdnu od sedmi ráno nebo do šesti večer, dostanou víc než ostatní. Deníku E15 to řekl předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. "Po těch letech, kdy byli ambulantní lékaři upozadění, by to navýšení muselo být mnohem větší, abych byl úplně spokojený. Oceňuju ale, že jednání bylo věcné," řekl Jojko.  

Záchranky sice také dohodu s pojišťovnami uzavřely, považují ji za maximum možného. Na rostoucí náklady, zejména platové, jim to ale stačit nebude. „Dosáhli jsme pětiprocentního nárůstu, možná víc, ale potřebovali bychom patnáct procent. Nedoběhneme růst osobních nákladů v posledních letech,“ řekl Marek Slabý, předseda asociace záchranek. Čím dál více tak musí na záchranku přispívat kraje, které ji zřizují.

Na lázně by měly pojišťovny příští rok celkově vydat podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy o čtyři procenta více než letos. „Dohodnutá úprava pokryje dosavadní růst mezd, který lázně musely financovat na úkor jiných výdajů,“ popsal Bláha.

„Pacienti budou mít příští rok více péče a bude lépe dostupná stomatologie,“ komentoval dohodu prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Na podfinancování si dlouhodobě stěžují zástupci domácí zdravotní péče. I v tomto segmentu došlo k dohodě. Zlepší se situace agentur, které se starají o těžší pacienty. „Došlo k dohodě a některé námi požadované parametry zdravotní pojišťovny akceptovaly. Považujeme tuto dohodu za první krok před dalšími avizovanými jednáními na ministerstvu zdravotnictví,“ uvedla Ludmila Kondelíková prezidentka Asociace domácí péče.

K tomu, že se dokázali poskytovatelé péče domluvit se zdravotními pojišťovnami, přispělo svým přístupem vedení ministerstva zdravotnictví. Ministr Vojtěch vyzval k dohodě a naznačil, že pokud dojde na jeho rozhodnutí, nikomu výrazně nepřilepší. Významnou roli hraje i mimořádně dobrá ekonomická situace, díky které mají zdravotní pojišťovny z čeho přidávat. „Letos se dobře slibuje a rozdává, ale doba nebude dobrá dlouho a jednání zas budou složitější,“ uvedl Slabý.