Malé prodejny na provizi ze stravenek tratí desetitisíce ročně, tvrdí průzkum

Coop

Coop Zdroj: profimedia.cz

Coop
Ilustrační foto.
Edenred
Stravenky
Edenred
6
Fotogalerie

Prodejny na venkově a malých městech platí stravenkovým firmám čtyř- až desetiprocentní provizi z hodnoty stravenky. Pro obchodníky to znamená průměrnou roční ztrátu 25 tisíc korun, která se rovná průměrnému měsíčnímu zisku malého obchodu. Informace vyplývají z lednového průzkumu Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) mezi 1799 českými nezávislými obchodníky.

Nezávislí obchodníci proto podporují záměr zavedení stravenkového paušálu. Pokud by si měli vybrat pouze jeden systém příspěvků na stravování, naprostá většina by zvolila paušál. Informace vyplývají z lednového průzkumu Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) mezi 1799 českými nezávislými obchodníky.

Průměrnou provizi stravenkovým společnostem, která podle průzkumu činí čtyři procenta, platí obchodníci začleněni v družstvu nebo maloobchodní síti. "Neorganizovaní jednotliví obchodníci, kteří stojí na trhu samostatně nebo ti s malými obraty, kteří fungují nejčastěji v malých obcích, odvádějí stravenkářům až desetiprocentní provize," uvedl předseda AČTO Zdeněk Juračka. Kromě vyplácené marže mají obchodníci se stravenkami spojené i další náklady, například na administrativu nebo jejich odeslání.

Prodejci v průzkumu mezi negativa stravenek uvedli také termín jejich proplácení, který je průměrně 17 dní. Podle obchodníka Josefa Štíchy z Plzeňského kraje často musejí zboží zaplatit dodavatelům, než ho dostanou od stravenkových firem proplaceno. Průzkum dále ukázal, že stravenkami se u nezávislých prodejců realizuje průměrně 8,5 procenta obchodů z jejich celkového obratu.

Podle obchodníků jsou z hlediska menší administrativy a kratší doby splatnosti výhodné elektronické stravenky, ale neúměrně vysoká je provize, uvedli v průzkumu.

Na zavedení nedaněného stravenkového paušálu pro zaměstnance se v polovině ledna dohodla vládní koalice. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den.

Změna má být součástí daňového balíčku, který by měl platit od roku 2021. Odbory se obávají, že zaměstnavatelé budou peníze určené na stravenkový paušál zneužívat. Plán naopak podporují provozovatelé hotelů, restaurací a také podnikatelé, kteří nyní část hodnoty stravenek odvádějí stravenkovým firmám.