Malí prodejci paliv zaplatí nižší kauci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Od poloviny příštího roku by mohli menší distributoři pohonných hmot požádat celní správu, aby jim snížila na polovinu dvacetimilionovou kauci, kterou vyžaduje zákon o pohonných hmotách. Navrhuje to v připravované novele zákona ministerstvo financí. Změnu kaucí, které mají omezit daňové úniky z dovozu pohonných hmot, si vyžádal květnový verdikt Ústavního soudu. Podle něj je nynější jednotná kauce ve výši 20 milionů korun likvidační pro malé distributory.

Nově by měli velcí distributoři s prodejem nad půl milionu litrů měsíčně skládat v hotovosti nebo bankovní garancí kauci 20 milionů korun. Menší firmy s prodejem od sta do 500 tisíc litrů měsíčně by mohli požádat o snížení kauce na 10 milionů korun.

Celní správa bude v takovém případě posuzovat, zda je firma dostatečně ekonomicky stabilní, aby splnila daňové povinnosti. „Konkrétní podmínky, které bude muset distributor pohonných hmot pro nižší pásmo kauce splňovat, budou známy nejpozději v průběhu prosince,“ říká mluvčí rezortu financí Radek Ležatka.

„Definice malé firmy by měla být širší. Problémy mohou mít kvůli spodní hranici prodeje malé rodinné podniky. Nízká je hranice 500 tisíc litrů. Firmy budou zbytečně přicházet o část provozního kapitálu,“ tvrdí předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

Daňových úniků je méně

Kauce v každém případě výrazně snížily dovozy nezdaněného benzinu a nafty. Statistiky Generálního finančního ředitelství ukazují, že před zavedením kaucí se objem dovozů, kde bylo riziko neodvedení daně z přidané hodnoty, pohyboval v průměru nad 60 miliony litrů měsíčně. Letos je toto množství šestkrát nižší. Na DPH se tak mohlo vybrat až o tři miliardy korun více než loni.

„Kauce rozhodně trh vyčistily od podvodných firem. Ale část z nich se přesunula do jiných aktivit, například k dovozu nezdaněných olejů či přimíchávání vyššího podílu od daně osvobozené biosložky,“ upozorňuje Indráček. Zároveň ale podle něj kauce zlikvidovaly malé firmy, které sice daně odváděly, ale potřebné peníze od bank kvůli své velikosti nezískaly.

Zavedením kaucí ve výši dvaceti milionů korun a stanovením dalších podmínek pro registraci distributorů pohonných hmot zmizelo z registru přibližně 1300 firem. Ze skutečně aktivních distributorů, kterých bylo kolem pěti set, zůstalo zhruba 180 společností.

Velkým se změna nelíbí

„Férovější podmínky na trhu s palivy se spolu s dalšími faktory promítly do vyšších prodejů paliv v rámci velkoobchodu i sítě čerpacích stanic Benzina,“ říká Mikuláš Duda, mluvčí společnosti Unipetrol. Důležité bude, aby nová úprava udržela sílu zákona,“ dodává.

„Kauce nám pomohly ve dvou směrech. Nemusíme už vysvětlovat zákazníkům, kteří nás konfrontovali s cenami podvodných firem, že naše cena, v níž jsou všechny daně, je férová. Prodej se nám zvedl o pětinu,“ vypočítává dopady kaucí na trh ředitel společnosti Armex Oil Hynek Sagan. Nižší kauce už podle něj nebude tak účinná.

Cílem kaucí bylo vyhnat z trhu nastrčené firmy, které figurovaly v podvodných řetězcích prodejců dováženého benzinu a nafty.